Kako poboljšati okus vina

Kako poboljšati okus vina

vino zabava

Kako poboljšati okus vina? Svaki pijanica ima priču o boci vina koja nije bila na nivou. Ponekad ne očekujete mnogo jer ste upravo odabrali najjeftiniju bocu u radnji. Takođe može biti da ste se zbunili zbog svih komplikovanih imena i da ste na kraju odabrali pogrešno.

Kako poboljšati okus vina
Slika: D. Mijatović

Kako ste se našli u ovoj situaciji, sada nije bitno. Ono o čemu treba da počnete da razmišljate je kako da poboljšate okus vina. Srećom, postoji nekoliko načina da poboljšate okus boce vina čak i ako vam se lice smaračilo na prvi pokušaj.

Kako poboljšati okus vinaPripremite koktel

Nemojte još odustati od svoje boce vina. Da li ste ikada razmišljali o korišćenju vina za spravljenje sangria koktela? Dodajte malo voća svom piću, i odjednom, to vino strašnog okusa ima potpuno drugačiji okus, ne ozbiljno. Postoji beskrajan izbor kada je u pitanju vrsta voća koje možete koristiti za piće. Neki popularni plodovi koji se koriste u sangria koktelu su jabuke i narandže!

Ako ste zainteresovani, prikupite neke ideje i recepte za čašu osvježavajućeg Sangria koktela i uštedjet ćete svoju bocu vina. Ovaj trik se može koristiti za bukvalno bilo koji tip vina koja vam padne na pamet, kako za crvena tako i za bijela vina.

Neka vino diše

Dekantiranje vašeg vina je standardna procedura kada je u pitanju poboljšanje njegovog okusa. Vino koje je svježe otvoreno treba provjetriti. Prelijte vino u posudu sa širokim otvorom kako bi malo kiseonika moglo da uđe unutra.

Vino je također moglo biti lišeno kiseonika već već u procesu proizvodnje vina. Nedostatak kiseonika guši piće tako da se aromatična jedinjenja ne miješaju dobro. Ovo uvodi sumporna jedinjenja koja redukuju vino. Takva vina mogu imati neprijatan miris, kao što je miris pokvarenih jaja, kuvanog povrća ili spaljene gume. Pustite da vino odstoji u dekanteru nekoliko sati, a mirise treba otpustiti kako bi aromatični mirisi obećani na etiketi mogli isplivati na površinu. Ako niste voljni čekati nekoliko sati dok se vino prirodno prozrači, možete i ubrzati proces.

Kako poboljšati okus vina
Dekanter: https://www.amazon.com/

Kako poboljšati okus vina – Rashladite vino

Hlađenje nije samo dobra ideja zbog svog osvježavajućeg efekta, već može biti i način da se nosi sa vinom koje je previše moćno. Ovo važi čak i za crvena vina koja se obično poslužuju na sobnoj temperaturi. Vinu možete dodati malo leda, koji usporava arome i čini ga malo glatkijim. Smrznuto grožđe je takođe dobra ideja pa ga dodajte ako ga imate u hladnjaku.

Da bi rashladili vino za izlet, pogledajte jedan od prenosnih hladnjaka.

Kako poboljšati okus vina
Nosivi ladnjak: https://www.amazon.com/

Važno je napomenuti da je hlađenje korisno samo ako je vino prejako na nepcu. Ova metoda neće učiniti ništa za vino sa lošim mirisima. Takođe je neprimjenljiv za vina sa visokim taninima. Ne treba ni hladiti vino sa kredastom teksturom.

Soda i vino

Karbonacija djeluje na isti način kao i hlađenje i pomaže da se riješite nekih neugodnih mirisa. Ovo je posebno dobro za vina koja su previše zašećerena. To je ista stvar koju rade sa sodom. Ne biste mogli piti sodu sa svim šećerom da nije pjenušava. Kladim se da niste stvarno razmišljali o ovome prije, zar ne? Efekat mehurića čini piće ukusnim, takođe! Uradite isto za vina koja su preslatka i dodajte malo sode šećera i vino će imati suptilniju slatkoću.

U našem kutku svijeta ovo može izgledati kao apsolutno ne-ne, ali zapravo funkcioniše. U oblastima za proizvodnju vina kao što je Španija, soda od limuna i limete se dodaje vinu i piće se zove Tinto de Verano. Kalimotxo je takođe još jedna popularna alternativa. U ovoj vrsti spricera, crveno vino se miješa sa pićem na bazi kole.

Kako poboljšati okus vina – Prokuvajte vino

Kuvano vino je popularno u Velikoj Britaniji i drugim djelovima Evrope. Za ovo možete koristiti bilo koji tip vina, tako da ne morate da brinete o tipu; ispast će sasvim dobro. Ako ste ikada koristili začine za kuvanje u vinu, onda znate koliko dobro oni mogu poboljšati praznično raspoloženje u lijepom ljetnom popodnevu. Pomiješajte začine i uživajte u svojoj boci vina do posljednje kapi. Za sporo kuvanje vina trebat će vam neko vrijeme, ali rezultat će vam se svidjeti.

Pripremite ukusan punč sa bijelim vinom

Dok crveno vino može biti nadmoćno kada je smiješnog okusa, s druge strane, bijelo vino kao da gubi sav svoj okus tako da se gotovo čini kao da pijete gaziranu vodu. Pa, pošto ste već platili bocu, mogli biste je i iskoristiti. Jedan od načina da to učinite je, ako imate bijelo vino da od njega napravite punč. Dodajte mentu, krastavce ili bilo koju aromu koju nađete i vidite šta ćete smisliti. Potražite na internetu neke ideje o tome kako praviti punč. Ovo jedne ideje: https://www.sjeverni.info/punc-od-crnog-vina/

Naučite prihvatiti prirodne okuse

To ne znači da ste se napili do omamljenosti, ali istina je da vjerovatno i nije tako loš okus. Možda će vam trebati još nekoliko gutljaja da biste procijenili vino čak i ako nije sasvim prijatno za piti.

Prava je šteta vratiti se kući uzbuđen što otvarate tu bocu vina koju ste jedva čekali da probate, samo da biste se razočarali. Uz ovih nekoliko savjeta, ovo više ne bi trebalo biti problem. Sve ove ideje su primjenjive na sve strane i jako ćete se zabaviti isprobavajući ih. Naravno, uvijek možete saznati više o svom vinu prije nego što ga kupite kako biste se uštedjeli nevolja, ali u slučaju da završite s bocom ustajalog vina, morate se vratiti na ovo. Razmislite o prethodnom. Možda da isprobate sangria koktel nakon čitanja ovog posta? Kad već vino nije tu?

Izvor: http://wineonmytime.com/ . Naslov orginala: How to Make Wine Taste Better – Step by Step (Kako poboljšati okus vina – korak po korak). Objavljeno: 20.08.2019. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Šta je rotundone? To je jedinjenje koje neke vina čini paprenim okusom. Rotundone je jedinjenje koje objašnjava papreni okus koji se često nalazi u vinu sorte Syrah u Francuskoj dolini Rone i Shiraz u Australiji. Ovo jedinjenje postoji u crvenom i bijelom biberu, kao i u majoranu, origanu, ruzmarinu, bosiljku, timijanu i geranijumu. Može se naći i u samom grožđu i preživljava proces fermentacije. Iako se najčešće povezuje sa sortom Syrah, rotundone se povremeno može naći i u vinima sorti Pinot Noir, Gamay, Durif, Schioppettino i bijelom grožđu sorte Grüner Veltliner, između ostalih. Jedinjenje je otkrio Australijski institut za istraživanje vina 2005. godine. Izvor: https://winespeed.com/