Vino od sušenog grožđa

tehnologija vinarije vinarstvo vino vinska kultura

Vino od sušenog grožđa. Grožđe se suši na tavanu (potkrovlju, mansardi, međuspratu). U vinariji Dettweiler -Wintersheim krećete na novi put u “vinarstvu”: Umjesto da muljate svježe ubrano grožđe, vi ga sušite na tavanu iznad vinske prese. To je pokušaj da se napravi posebno vino: na tavanu, na slamnatim prostirkama Dettweileri su raspodijelili oko tonu grožđa berbe 2018. Dok drugi vinari već imaju u boci vino iz 2018, ovdje je grožđe tek sada stiglo do prese.

Još nema iskustva. Iako grožđe leži od oktobra, ono nije trulo. Bobice više liče na smežurano grožđice. Imaju sldak okus, ali im manjka sok. Vinogradar Katrin Dettweiler stoga ne zna tačno koliko boca ovog novog vina ima na kraju: “Nadamo se nekoliko litara, ali ne znamo, ovo radimo prvi put i nemamo iskustva.”

Dobra berba omogućava proizvodnju.

Jedno je sigurno: to će biti plemenita slatka specijalnost. Dettweileri su došli na ideju, jer je berba 2018. bila tako dobra: “Prinos grožđa je bio dobar sa veoma dobrim kvalitetom”, objašnjava Katrin Dettweiler, “a preko tvrde pokožice grožđa, znali smo da grozdovi mogu ostati duže, bez da se šta loše desi. U Italiji, metoda je poznata kao Vino Amarone, gdje se grožđe visi da bi se osušilo.

“Suvo vino” dolazi iz Austrije. U Austriji je grožđe sušeno neko vrijeme na isti način kao u vinariji Wintersheim Dettweiler. Tu se proizvod naziva “Suvo vino”. “Definitivno ga ne možemo tako nazvati, ime je zaštićeno u Austriji”, kaže Katrin Dettweiler. U vinariji sada svi razmišljaju o nekom fantazijskom imenu. Samo da se zna “Vino od sušenog grožđa” mora biti na etiketi, tako propisi nalažu. Tu je i malo vremena, jer nakon presanja novo vino mora da sazri u buretu.

Nezaboravite: https://ovinu.info/amarone-veliko-vino/

Naslov orginala: “Strohwein” aus Rheinhessen (“Straw wine” from Rheinhessen);  Izvor: https://www.swr.de/;  Objavljeno: 24.4.2019.  Prevod: Dragutin Mijatovic;  Ključne riječi: sušeno grožđe, vino