Kurs poštovanja vina – 3. dio – crveno vino

grožđe region sorta vinarije vinarstvo vino vinska kultura
CRveno vino

Crveno vino. Ovo vino se može dobiti samo od crnog grožđa. Da bi se vino proizvelo pokožica je sastavni dio recepta. Pokožica crnog grožđa važna je zbog njenih fenolnih jedinjenja: složene mješavine agenasa za bojenje, aroma i jedinjenja nazvanih tanini.

Kurs se sastoji od šest dijelova: 1.Šta je vino – osnove. 2.Bijelo vino. 3.Crveno vino. 4.Pjenušava, slatka i jaka vina. 5.Vino i hrana, uparivanje i izbor. 6. Kupovina, posluživanje i čuvanje vina.

Dio 3. Crveno vino

Tanin i boja su osnovne razlike između crvenih i bijelih vina. Tanin je snažan konzervans, a budući da crvena vina često sazrijevaju dugi niz godina, tanin je potreban da bi se osiguralo da vino prerano ne ostari. Tanini takođe imaju okus – pomalo gorak – i efekat koji suši i skuplja usta. Drugo piće koje sadrži veliku količinu tanina je hladan, dinstan, jak čaj. Osjećaj tog čaja u ustima dat će vam ideju o tome šta tanin zapravo radi. Klasična crvena vina Bordeaux i Burgundy (i njima slična nova svjetska vina) proizvedena su sa ogromnom dozom tanina koji čuva vino i ujednačava se sa ostalim sastojcima okusa voća, minerala i kiselina.

Naslov orginala: Six-part wine appreciation course (Kurs poštovanja vina u šest dijelova- 3.dio). Izvor: https://wine-pages.com/. Šema: https://theartofbottledpoetry.files.wordpress.com/. Objavljeno 09.04.2020. by Tom Cannavan. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kurs-postovanja-vina-4-dio/