Karakteristike crvenih vina

degustacija region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Karakteristike crvenih vina. Kada je riječ o opisima vina, čak i neki od najosnovnijih izraza koji se koriste mogu biti zbunjujući. Da biste bili na pravom putu degustacije, pogledajte i ovaj mali vodič.

SLAST. Šećer koji se prirodno pojavljuje u grožđu pomaže u povećanju niza okusa u vinu. Može dodati težinu i snagu i pomoći vinu da dobije glatku i bogatiju teksturu. Dok se nekad mislilo da se slatkoća može otkriti samo na prednjem dijelu vašeg jezika, sada znamo da se može otkriti cijelom površinom usta. Slast takođe pomaže u balansiranju kiselosti u vinu – razmislite o njegovoj ulozi u šampanjcu i drugim pjenušavim vinima sa visokim nivom kiselosti.

Miris. Cabernet Sauvignon ima specijalan i lako prepoznatljiv miris. Mlado vino miriše na crnu ribizlu kombinovano sa mirisom na novozašiljene olovke ili kutije za cigarete. Komponente mirisa štale (kože, sedla) takođe su prisutne. Zrela vina imaju varirajuće mirise počev od kave, duvana, podruma, štale i zemlje. U vinima Novog Zelanda prepoznaju se mirisi minte i eukaliptusa.

Okus. Cabernet Sauvignon daje vina bogatog i kompleksnog okusa. U debeloj pokožici ima dosta tanina te trpkost često dolazi do snažnog izražaja. Kod ljepših Caberne vina često se gvori o taninima mekim kao pliš. Aroma (crne ribizle, cedera, kože i drugih mirisa) prepoznaje se i na okusu ali u duplo izraženijoj formi, tako da se miris još dugo zadržava poslije probe vina. Odgovara svim tipovima jela od mesa i mnogih sireva.

Već je rečeno, O okusima se ne raspravlja. De gustibus non est disputandum. Uporedite šeme. Pročitajte šta drugi kažu o vinu. Zatim i sami probajte. Bićete iznenađeni. 

Karakteristike poznatih crvenih vina u zavisnosti od regiona uzgoja sorte. Izvor šema: https://www.pinterest.se/; Slike sorti: https://winefolly.com/. Tekst slike Wine 101: https://www.wineselectors.com.au/: Prevod: Dragutin Mijatović