Uz čašu vina sa Caroline Frey

vinarije vinarstvo vino vinska kultura

Caroline Frey je vinarka Château La Lagune (Bordeaux), Château Corton (Burgundy) i Paul Jaboulet Aine (Rhône Valley). Diplomirala na Univerzitetu, Bordeaux. Frey je 2004. preuzela kormilo njenog porodičnog bordoškog vlasništva Château La Lagune, i odigrala je važnu ulogu u transformaciji vinarije. Caroline Frey razgovara sa nama o svojoj filozofiji vinarstva, ljubavi prema prirodi i izvoru sreće.

Caroline Frey proba svoja vina na poslu (slika: Caroline Frey)

Njene vinarske vještine i talenti stavljeni su na probu kada je njena porodica kupila legendarni Paul Jaboulet Aîné (Rhône Valley) 2006. godine, a kasnije i Château Corton (Burgundy) 2014. Na tri imanja je uvela organsku praksu, njegujući zdravije i sadržajnije loze za bolje grožđe.

Frey nam priča o svojoj filozofiji vinarstva, dijeleći bocu Hermitage La Chapelle 2010 sa čarobnjakom Gandalf-om, kako mašta dobro služi, i njenom izvoru sreće u životu.

U čemu je tajna?

Koliko ste godina ovdje? Rođena sam (Rhone Valley) u prekrasnoj berbi 1978. godine. Jedna od najljepših berbi Hermitage La Chapelle. U regionu Bordeaux to nije bila velika berba, ali Chateau La Lagune i dalje dobro izlazi u složenim berbama.

Šta vas je dovelo do vina? Želja za radom sa prirodom i biljkama dovela me je do vina. Volim raditi u vinogradu i pokušati bolje razumjeti biljku, tlo, klimu i bioraznolikost kako bih stvorila sklad. Sadržajna (zadovoljna) i uravnotežena loza dat će bolje grožđe. Vinarstvo je produžetak ovog djela, otkrivajući najbolje u svakom grožđu. To je fascinantno kao i donijeti dijete na svijet.

Šta vaše ljubimce iritira u vinu? Sve je u redu, moda i trendovi. Dobra stvar je što nikada ne traju dugo.

Opišite kako vam izgleda dan bez alkohola? Rano ustajem da bih otišla u planine, na trčanje, skijaško trčanje, to zavisi od godišnjih doba. I dlazim kući da uživam ostatak dana sa porodicom.

Koja je tvoja tajna strast? Čokolada.

Koja su vina u vašem vinskom frižideru? Vrlo sam znatiželjna pa u podrumu imam puno vrlo različitih vina. Otkrivanje svijeta vina velika je tema. I uvijek ima boca šampanjca.

Šta je sreća?

Ako bi nekom lideru u svijetu trebala preporučila jedno vino, koje bi to bilo i šta biste preporučili? Boca vina Hermitage La Chapelle 2010 sa Gandalf. Malo mašte je uvijek dobro.

Ako bi poželjeli piti bilo koje vino na svijetu, koje biste vino htjeli popiti? Danas bih zaista voljela popiti bocu Astéroïde by Dagueneau -a. Ali sutra ko zna … ima toliko vina za otkriti.

Da ste vino, kako biste zamislili da bi vaša nota za degustaciju izgledala? Jedna od osobina koja me najviše fascinira u velikim vinima je njihova sposobnost da se vremenom poboljšavaju. Pokušavam da uradim istu stvar …

Što te čini sretnom? Kad ne moram žuriti da radim stvari koje volim. Da provodim vrijeme sa kćerkom i boravim u svojim vinogradima.

Da možete piti samo jedno vino do kraja života, koje bi to bilo? Cheval Blanc 1947.

Izvor: https://vino-joy.com/. Naslov orginala: By the glass: Caroline Frey. Objavljeno: 09.08.2021. by Natalie Wang. Pripremio: Dragutin Mijatović

Pročitati i: https://ovinu.info/najpoznatija-svjetska-vina-iz-10-poznatih-svjetskih-vinograda/