Chenin Blanc

ampelografija region sorta vinarstvo vino vinska kultura

Chenin Blanc. Ovo je nevjerovatno svestrana bijela sorta od koje se proizvodi širok spektar stilova vina. Sorta obećava obilje nagrada za ljubitelje vina. Kod sorte Chenin ima toliko toga za voljeti.

Chenin Blanc
Chenin Blanc, Izvor: https://plantgrape.plantnet-project.org/

Bez obzira na vaš okus, niz tipova koje ova bijela boja može ponuditi znači da ćete pronaći tip koji vama odgovara. Od oštrog i suvog do bogatijih stilova punijeg tijela, pjenušavog do slatkog, Chenin je nedovoljno prepoznatljiv i svestran.

Karakteristike sorte

Chenin blanc, sa svojom visokom kiselinom, prepoznatljivom teksturom, cvjetovima, voćem i začinima, dolazi u toliko mnogo oblika. Ako tražite referentnu tačku, sorta je takva kameleonska bijela sorta da može nalikovati bilo čemu, od vina sorte Sauvignon do vina Chardonnay. Okus vina sorte u velikoj mjeri zavisi o načinu na koji se postupa u vinariji i njenom sudbinskom stilu, sa potencijalom za široku paletu okusa. Uopšteno, suvi Chenin sa ograničenim vinarskim ulozima bit će lagano, svježe, savršeno ljetno vino. Vino sa hrskavim voćem, nježnim aromama i suptilnim začinima, dok Chenin Blanc u hrastovoj buradi može izgledati slično vinu Chardonnay.

Stilovi vina koji nisu suvi dovode do izražaja bogatije okuse, čineći vino sočnije, začinjenije i cvjetnije, sa blagom medenom notom. Slatki stilovi do kraja – prefinjeni i složeni, svilenkaste teksture i bogatih, prženih, orašastih karaktera. Chenin B. takođe dolazi u blistavim stilovima koji obuhvataju sve, od ekstra suvog do slatkog.

Porijeklo i istorija sorte Chenin Blanc

Chenin Blanc potiče iz područja Loare Valley (Francuska), gdje se pojavljuje u svim tipovima vina. Počev od pjenušavih vina Cremant de Loire do prijatelja hrane bijelih vina Vouvray svjetskih poznatih desertnih vina. Navodno je dobio ime po gradu “Mont Chenin” (Loire region) i smatra se da je potomak sorte Savagnin, sorte iz regije Jura u istočnoj Francuskoj.

Prvi zapisi o sorti Chenin datiraju iz 1500-ih, ali se vjeruje da je nastala mnogo vijekova ranije. Moderna istorija sorte započinje u 17. vijeku, kada je otputovala iz Francuske u Južnu Afriku. Danas u regionu Cape tvrdi da su sa najvećim zasadima ove sorte u svijetu, i da je Chenin Blanc bijelo vino sa potpisom Južne Afrike. Gaji se najviše u Australiji (regioni: Swan Valley, Margaret River, Barossa i McLaren Vale), Južna Afrika (Cape, Stellenbosch) i Francuska (Loire Valley).

Uparivanje vina i hrane

Lakoća sa kojom Chenin Blanc sjedi za stolom jedno je od njegovih najvećih bogatstava – Chenin Blanc možete pronaći u paru sa gotovo svim jelima. Njegove aromatičnosti, sjajna kiselost, zanimljive karakteristike i različit nivo šećera čine ga izvrsnim vinom za jelo, koje vrijedi razmotriti za sljedeću večeru. Isprobajte sa tvrdim i mekim sirevima, mesom, uključujući bogatiju ribu, piletinu, puretinu, svinjetinu i teletinu, raznim jelima od povrća, salatama i zeljastim okusima, te bilo kojim receptom sa laganim čilijem, voćnom komponentom ili slatkim i kiselim elementima.

Pogledati i: https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-juzne-afrike/ i https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/

Izvor: https://www.winecompanion.com.au/. Naslov orginala: Chenin Blanc. Objavljeno: 26.01.2021. Prevod: Dragutin Mijatović