Ko može biti rukovodioc vinograda

vinograd vinogradarstvo

Rukovodioc vinograda (upravnik, direktor, menadžer), agronom ili vinogradar?. Sve se to odnosi na nekoga čiji je posao da zna organizovati proizvodnju grožđa i proizvesti vino. Jednostavno rečeno, uloga je poput projektnog rukovodioca. Plodovi rada se čuvaju od kretanja pupoljaka do berbe kako bi se ojačala filozofija da „veliko vino počinje u vinogradu“.

<Miguel Ortiz provjerava grožđe u vinogradima Ponzi / Foto. Ponzi

Rukovodioc vinograda (upravnik, direktor, menadžer), agronom ili vinogradar?. Sve se to odnosi na nekoga čiji je posao da zna organizovati proizvodnju grožđa i proizvesti vino. Jednostavno rečeno, uloga je poput projektnog rukovodioca, gdje se plodovi rada čuvaju od kretanja pupoljaka do berbe kako bi se ojačala filozofija da „veliko vino počinje u vinogradu“.

„Okruženi ste predivnim pejzažima, na otvorenom, bez zagađenja i u stalnom„ dijalogu “sa prirodom“, kaže Manuel Iribarnegaray López, tehnički direktor u grupi Marqués de Cáceres u Španiji. Studirao je poljoprivredu i proveo šest godina kao inženjer agronomije u Madridu, sa fokusom na rukovođenje poljoprivrednim kulturama. Danas on nadgleda oko 607 hektara u regionima Rueda, Ribera del Duero i Rioja i radi u eksperimentu sa sortama grožđa. “Grožđe i vino potpuno su povezani”, kaže Iribarnegaray López. “Ono što danas radite u vinogradu je ono u čemu ćete uživati u vinu za pet, sedam ili 10 godin.” Ako se bavite kalemljenjem, tehnikama orezivanja, određujete pH tla, upravljate krošnjom čokota i drugim faktorima koji osiguravaju da grožđe dostigne svoj puni potencijal, evo kako nastaviti karijeru među čokotima vinove loze.

Naslov orginala: How Anyone Can Be a Vineyard Manager. Izvor: https://www.winemag.com/. Objavljeno: 22.06.2020. by Kelly A. Magyarics. Prevod: Dragutin Mijatović