Bijele vinske sorte koje trebate znati – 40 sorti

sorta vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Bijele vinske sorte koje trebate znati. OK znate za Chardonnay i Sauvignon Blanc, ali što je sa ostatkom sorti koje se gaje na sjevernoj i južnoj polulopti?

Bijele vinske sorte koje trebate znati
Chardonnay (Sjeverovci), Foto: Mladen Mijatović

40 najvažnijih bijelih sorti grožđa za proizvodnju bijelih vina. Koliko ste ih probali? Postoji više od 1.200 različitih sorti grožđa, ali čini se da većina lljubitelja grožđa gaji samo nekoliko. Šta propuštaju? U knjizi What Varietal is That? (Koja je to sorta?) Opisano je osamdeset i šest sorti koje možete pokušati da izvučete iz kalupa istih godina, iste starosti kada pijete vino.

U knjigu je uključeno 40 bijelih sorti i 46 crnih sorti grožđa. Ovo su sorte koje možete koristiti za proširenje svojih vidika kada je u pitanju proizvodnja grožđa i degustacija vina.

U knjigu su uključene sljedeće sorte: Albarino, Assyrtico, Arneis, Chardonnay, Chenin Blanc, Colombard, Cortese, Fiano, Friulano, Gargenaega, Gewurztraminer, Godello, Greco, Grillo, Gruner veltliner, Inzolia, Malvasia, Marsanne, Muller Thurgau, Muscadelle, Palomino, Pedro Ximenez, Petit Manseng, Pinot Blanc, Pinot Gris, Prosecco, Riesling, Rkasiteli, Roussanne , Sauvignon Blanc, Savagnin Blanc, Semillon, Silvaner, Torrontes, Trebbiano, Verdejo, Verdelho, Vermentino, Viognier, Xarello. 

Bijele vinske sorte koje trebate znati

Izvor: https://www.vinodiversity.com/. Naslov orginala: 40 White Varietals you should know. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/