Koje bi pivo trebalo da pijete

pivo vino
Koje pivo

Koje pivo možda daje izgled da je jednostavnije od vina. Ali isti nivo prefinjenosti i ljupokosti može se naći u dobroj pivari. I baš kao što sorta grožđa značajno doprinosi profilu vina, tip korištenog hmelja ima ogroman uticaj na okus piva. Uobičajena zabluda je da hmelj služi samo za proizvodnju piva. Dok djeluje kako bi spriječio slatkoću slada, on takođe daje aromatičnost i okus, pomaže pri zadržavanju memorije i djeluju kao konzervans. Mnogi tipovi hmelja imaju i profile okusa koji su veoma slični popularnim sortama grožđa. Saznajte više o specifičnim sortama hmelja i pronađite novo omiljeno pivo koristeći svoje vinske preferencije kao vodič.

 Ljubitelji vina Vermentino? Probajte Cascade hmelj. Ljubitelji citrusnog, gorkog završetka vina Vermentina će naći slične okuse između italijanskog bijelog grožđa i Cascade hmelja. Nazvan po severnoameričkom planinskom lancu, ovaj pacifički severozapadni hmelj kamen temeljac u rastu američke proizvodnje piva. Upotreba hmelja bila je pionir u pivima kao što je Liberty Ale kompanije “Anchor Brewing Company” i “Pale Ale” iz kompanije Sierra Nevada Brewing Company.

Koje bi pivo trebalo da pijete na osnovu vaših sklonosti prema vinu? Naslov orginala: What Beer Should You Drink Based on Your Wine Preference?  Izvor: https://www.winemag.com/;  Objavljeno: 03.06.2019. by Jay C. Williams;  Prevod: Dragutin Mijatović