Koje vino je Isus pio

istorija vino

Koje vino je Isus pio? Široko je rasprostranjena i viševekovna fascinacija stručnjaka, umetnika, vernika, ali i mnogih drugih za čuvenu Tajnu večeru. Večeru opisanu u Bibliji kao Isusov poslednji obrok sa svojim apostolima. Međutim, kroz istoriju pažnja se mahom posvećivala mitskom artefaktu korišćenom tokom večere. Pažnja prema Peharu poznatom kao Sveti gral neretko zanemarujući sadržina tog pehara. Koje vino je Isus pio sa apostolima?

Pre svega, trebalo bi napomenuti da je vino sveprisutno u Bibliji. Upravo je Tajna večera ta koja je definisala ritual pričešća: hleb kao Isusovo telo i vino kao Isusova krv. Događaj kada tokom svadbe u Kani galilejskoj, Isus pretvara vodu u vino, i to dobro po reakcijama prisutnih čime ujedno izvodi svoje prvo čudo, jedan je od najupečatljivijih momenata. Barem po mišljenju vinoljubaca. Čak i izreka „ne sipa se novo vino u stare mehove“ potiče od Isusa i nalazi se u jevanđeljima po Luki, Marku i Mateju. Štaviše, reč „vino“ se u Bibliji spominje preko pet stotina puta.

S tim na umu, ovo pitanje ima smisla postaviti, jer kad se u Bibliji spominje vino, o kakvom se tačno vinu radi? I dok su mnoge rasprave o prirodi Tajne večere i dalje podjednako žive i uzavrele među teolozima i istoričarima, čini se da se na ovu temu odgovoru, polako, ali sigurno približavamo. I zato da prvo odgonetnemo kako je u ta vremena izgledala proizvodnja vina.

Preuzeto sa: http://www.vino.rs/;  Piše: Vanja Vidović