Suština vina-1

Suština vina-1

aroma vina vino vinska kultura

Suština vina-1. U jednom jednostavnom plodu pamte se svi ljudski grijesi. Tužno reflektovani odraženi u pjegavoj kugli (pjegavoj jabuci) svjedočili smo nekim od naših najdubljih arhetipova (prototipova). Zabranjeno znanje, izdaja, ubistvo, besmrtnost, poštovanje, izdržavanje, čak i sama civilizacija.

Suština vina-1
Slika © 2012 Leigh Beisch

Jabuka je bez sumnje prvo drvo koje je uzgojilo čovječanstvo. Jabuka je neizbrisivo utkana u istoriju naše vrste, kao simbol, kao hrana i kao lijek. Mitološku istoriju na stranu, mi smo prepravljali voće hiljadama godina, do te mjere da ono zaista predstavlja raznolikost naših hirova i ukusa kao naroda. Više od 7.500 (8.000-10.000) različitih sorti jabuka može se naći širom svijeta. Kaleideskop boja i okusa ne razlikuje se od izuzetne varijacije vinskog grožđa. Od zelenog do crvenog, kiselog do slatkog, okusi jabuke nalaze se u mnogim vinima.

Jabuka. Suština vina-1

U stvari, jabuke i vino dijele oštar okus jabučne kiseline, koja svakom vinu daje kiselkasto zelenilo koje skuplja usta (nabire) i prija u isto vrijeme. Arome jabuke nisu ograničene samo na bijela vina, gdje se mogu naći u izobilju i u mnogim ukusnim nijansama. Takođe se pojavljuju, na naše zadovoljstvo, u svjetlijim crvenim vinima kao što je Pinot Noir. Ili u mnogim drugim crvenim vinima dovoljno značajne starosti da njihov plod poprimi karakterističan okus crvene ili zelene ukusne pokožice. Šta je sa tim jabukama?

Suština vina-1
https://repozitorij.ptfos.hr/islandora/object/ptfos%3A656/datastream/PDF/view

Građa ploda jabuke: 1. peteljka; 2. pokožica; 3. meso; 4. sjemena loža; 5. sjemenka; 6. čašica

Naslov orginala: The Essence of Wine: Apples. Izvor: https://www.vinography.com/. Objavljeno: 03.10.2012. Tekst: Essence of Wine. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Vino je samo razgovor koji čeka da se desi (Jessica Altieri)

2. Odgovor iz prethodnog posta: Netačno. Filoksera nije gljivična bolest, nego sjevernoamerička korjenova uš.

3. U ovom postu, Tačno ili Netačno.  Evropska vrsta, Vitis vinifera je otporna na filokseru?