Koje vino za prijatelja

Koje vino za prijatelja

vino vinska kultura zabava

Koje vino za prijatelja. Budimo iskreni, teško je dati/pronaći savršen poklon za prijatelja tokom prazničnih dana. Želite da budete sigurni da će osoba koja prima poklon uživati u poklonu, a vi takođe želite da uživate u davanju poklona. Naše rješenje: poklonite vino. Ako budete imali sreće, možda ćete čak i moći da učestvujete u ispijanju čaše vina/degustaciji. Izbor pravog vina za poklon zavisi od preferencija primaoca, prilike i vašeg prijateljstva. Evo nekoliko opštih savjeta koji će vam pomoći da odaberete vino koje je promišljen i ugodan poklon.

Koje vino za prijatelja

Ova infografika pomaže vam da odaberete skoro ”savršenu” bocu za prijatelje na vašoj listi. Izvolite, INFOGRAFIKA je ispred Vas. Nije moglo biti sve obuhvaćeno, ali će i ovo svakako pomoći bar na jedan zabavan način.

Zapamtite, promišljenost poklona često je važnija od cijene ili prestiža vina. Ako još niste sigurni, dobro odabrana boca iz renomirane vinarije siguran je i cijenjen izbor. Ako znate preferencije ukusa primaoca, to je odlično mjesto za početak. Da li više voli crveno, bijelo ili pjenušavo vino? Slatko ili suvo? Vina starog ili novog svijeta?

Koje vino za prijatelja – Koje vino odabrati za poklon

  • 1. Prilika može uticati na vaš izbor. Za svečane događaje možete se odlučiti za pjenušavo vino ili šampanjac. Za ležernu večeru može biti prikladna dobra boca vina crvene ili bijele boje.
  • 2. Odredite koliko novca potrošiti. Dostupna su izvrsna vina po različitim cijenama, tako da možete pronaći odličan poklon, a da pritom ne pretjerati sa izdacima.
  • 3. Ako niste sigurni u preferencije primatelja, ne možete pogriješiti sa klasičnim izborom poput crvenih vina kao što su cijenjeni Cabernet Sauvignon, Merlot, Barolo ili bijelih vina kao što su Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling ili pjenušavo vino.
  • 4. Razmotrite vina iz renomiranih vinskih regiona. Na primjer, vina iz regiona Bordeaux, Burgundy, Napa Valley ili Toskana često su cijenjena. Međutim, tu su i fantastična vina manje poznatih regija, Čile, Novi Zeland, Južna Afrika i iz mnogih domaćih područja.
  • 5. Vintage vina, posebna izdanja, ograničena izdanja ili dobro ocijenjena berba može poklon učiniti jedinstvenijim i posebnim.
  • 6. Estetika je bitna. Neka vina dolaze u lijepo dizajniranim bocama ili pakovnju, što ih čini vizualno privlačnim kao poklon.
  • 7. Razmislite o spajanju vina sa dodacima kao što su vadičep, čaše za vino ili knjiga o vinu. Neke vinarije nude i poklon setove.
  • 8. Ako još uvijek niste sigurni, ne ustručavajte se zatražiti preporuke od osoblja vinoteke, prodavnice ili prijatelja koji poznaju vino.
  • 9. Uz poklon uključite ličnu zabilješku ili karticu, na kojoj ćete izraziti zašto ste odabrali baš to vino za primaoca kao poklon.

Naslov orginala: How To Pick The Perfect Wine For Anyone On Your List (Kako odabrati savršeno vino za svakoga na vašoj listi) [INFOGRAPHIC]. Izvor: https://vinepair.com/. Tekst: VINEPAIR STAFF. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Život: “Omnia tempus habet.” Sve ima svoje vrijeme.