Koju bocu vina pokloniti

Koju bocu vina pokloniti

vino vinska kultura zabava

Koju bocu vina pokloniti. Boca vina može biti poklon za svakog prijatelja ili rođaka koji voli vino, ali sa zbunjujućim etiketama i ometajućim natpisima, odabir boce nije uvijek tako jednostavan kao što se čini. Lidija Harison, šefica odeljenja za obrazovanje u školi WSET London, DipWSET dijeli deset pitanja koja će vam pomoći da pronađete savršenu bocu vina.

Koju bocu vina pokloniti

1. Kako da znam koju bocu vina da poklonim?

Postoji mnogo web stranica, blogova i edukatora koji vam mogu pomoći sa preporukama. Ako se osjećate izgubljeno, istražite prije nego što počnete kupovati. Vintage vodiči za klasične regije takođe vam govore šta se sada pije ili šta će biti odličan dodatak nečijem podrumu.

2. Kako pristrasnost brenda utiče na moju kupovinu vina?

Poznata imena mogu biti primamljiva, ali ćete na kraju platiti previše. Pronađite nešto jedinstvenije iz regije sa sličnom klimom koristeći istu sortu grožđa. Pinot Noir sa Novog Zelanda odlična je alternativa vinu iz regiona Burgundy. Mješavina Cabernet Sauvignon i Merlot iz Čilea je sjajan novi svjetski pogled na Bordeaux.

3. Čije savjete da poslušam kada kupujem vino?

Zamoliti prodavača za pomoć nije prihvatanje poraza, to je pametan potez. Vjerovatno će biti visoko obrazovani i probali su cijeli asortiman, tako da vam mogu pružiti najbolju uslugu i prilagoditi svoje znanje vašim željama. Da, žele da izvrše prodaju, ali će cijeniti vaše zadovoljstvo mnogo iznad onoga što potrošite.

4. Koju bocu vina pokloniti – Mogu li kupiti vino na osnovu etikete?

Iako luksuzna etiketa može biti atraktivan poklon, ne govori ništa o vinu iza nje. Pročitajte sitna slova jer će vam to otkriti najviše o tome što možete očekivati od vina i priču o njegovoj proizvodnji. Svako može platiti za vrhunski dizajnerski rad, ali vinar je taj koji čini proizvod sjajnim.

5. Kako mogu učiniti poklon za vino ličnim?

Razmislite o osobi za koju kupujete i odaberite bocu koja joj odgovara. To može biti vino sa njihove omiljene destinacije za odmor ili negdje gdje očajnički žele otići, ili možda iz vinarije čije se ime nekako odnosi na njih. Možete čak uključiti i karticu na kojoj piše zašto ste odabrali baš to vino.

Nemojte da vas ometaju oznake sa popustima i uzmite sebi vremena da pretražujete police kako biste pronašli savršenu bocu po pravoj cijeni.

6. Da li da kupim vino koje je na sniženju?

Supermarketi vam često privlače pažnju jarkim natpisima za jeftino, za boce koje treba istresti sa polica, ali to ne znači da su ona prava vina za vas. Nemojte da vas ometaju oznake sa popustima i uzmite sebi vremena da pretražujete police kako biste pronašli savršenu bocu po pravoj cijeni.

7. Koliko bi cijena trebala uticati na moju kupovinu vina?

Često se pitamo koliko bismo trebali potrošiti na poklon za vino, ali pazimo na cijenu. Najljepša boca u okviru vašeg budžeta možda ne mora nužno biti i najskuplja na polici. Proizvodni procesi, materijali za flaširanje, porezi i potražnja utiču na cijenu vina, tako da cijena nije u direktnoj korelaciji sa kvalitetom. Manje poznate regije ili sorte mogu ponuditi veliki poklon za isti novac.

Koju bocu vina pokloniti

8. Ne zaboravite na uparivanje hrane i vina

Sva vina idu sa različitim namirnicama zavisno o njihovim jedinstvenim okusima. Razmislite o tome da poklonite bocu uz nešto što ćete upariti sa hranom. Kao što je vino koje ide uz njihovo omiljeno jelo ili odaberite klasično uparivanje kao što je Sancerre i kozji sir ili biscotti sa desertnim vinom kao što je Vin Santo.

9. Mogu li umjesto vina dati bocu žestokog pića?

Uz toliko inovacija u žestokim alkoholnim pićima, čini se da je šteta ne smatrati ih alternativom vinu. Ne samo da se jako piće može podijeliti među više ljudi, već će i duže trajati tako da primalac ima dar koji nastavlja koristiti. Gin je izuzetno popularan izbor sa širokim izborom klasičnih i zanatskih opcija.

10. Nemojte biti zaslijepljeni opcijama

Ako je zasljpljujuća raznolikost boca previše za ponijeti, odlučite se za dodatak za piće. Od uređaja za hlađenje vina do obrazovnih knjiga, postoji mnogo alternativa samom vinu.

Naslov orginala: How to give the perfect bottle of wine (Kako pokloniti savršenu bocu vina). Izvor: https://www.wsetglobal.com/. Tekst: WSET Global. Objavljeno: 27.10.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:  https://ovinu.info/izbor-najboljeg-vina/

Život: “Omnia mea mecum porto.” Sve svoje nosim sa sobom.