Koliko je grožđa u boci vina?

grožđe vino vinograd

Koliko je grožđa u boci vina. S obzirom na činjenicu da smo prilično u jeku sezone berbe (južna hemisfera), pravo je vrijeme da razgovaramo o nevoljama, napornim i povremeno besplodnim ishodima rođenim u poljoprivrednom procesu.

Proizvodnja grožđa nije šetnja parkom.

Posao se ne završava nakon što ste proizveli grožđe, već počinje tek kada morate obrati najfinije grožđe. Ono može uticati na samu teksturu i okus vina. U kojem će se odrediti kvalitativna reputacija i ugled vina. Na papiru, čini se, prilično svakodnevna briga. Čovek osjeća samo bolove, kada odbacuje određeno grožđe jer nije “dovoljno dobro” i shvati koliko grožđa treba za proizvodnju boce vina. Potrebni su hektari i hektari zemlje da bi se ustvari dobila dovoljna količina grožđa za proizvodnju vina. To znači da bi to mogao biti uzrok značajne žgaravice ako se većina vašeg proizvoda ne sačuva. Takođe da ne spominjemo da to može imati prilično značajan učinak na pad cijene vina.

Koliko je grožđa u boci vina? 

Ako sjednemo i izmuljamo nekoliko bobica, bilo bi sasvim podcjenjivački tvrditi da vino zahtijeva proizvodnju vina od velikog broja bobica. Kako bi se stvari dovele na pravu stvar, jedna boca vina proizvodi se od 600 do 800 bobica grožđa. Svaka bobica mora ispuniti određenu metriku kvaliteta kako bi donijelo okus i teksturu kakvu proizvođač vina želi. To je ekvivalent od 10 grozdova! Ako namjeravate napraviti vino kod kuće, vjerojatno biste morali kupiti 3 pakovanja grožđa u supermarketu.  Samo da biste proizveli jednu bocu vina, jer većina tih pakovanja ima 3-4 grozda unutra.

Cijena: obratite pažnju na svoje tužne džepove. Čak i ako se ostavi po strani količina grožđa o kojoj se govori u trgovinama namirnica, ne može se previdjeti pad novčanog udjela koji bi tu ostavili ako se želi dobiti grožđe određenog standarda. Budući da smo koncepte proizvodnje iznijeli ranije. Zaslužuje samo spominjanje da će stvari postati izuzetno skupe ako želite sebi napraviti nevjerojatnu bocu vina. Sada smo se upoznali sa dinamikom ponude i potražnje koja utiče na cijenu vina. Sada moramo dublje kopati i pokušati shvatiti zašto neke boce vina koštaju puno, dok se druge mogu prodati jeftinije. Misliš li otići u trgovinu po bocu vina za večeru? Provjerite “Koje vino moram piti sa sirom” za savjete o uparivanju te boce sa vašim apetitima.

Potraga za grožđem.

Prvo, vrijedno je znati koliko grožđa može dati vinograd po hektaru. To zavisi od više faktora poput poljoprivrednih običaja i stručnosti, klime i kakvog kvaliteta grožđa se želi proizvesti. Obično, načini uzgoja koji se koristi u vinogradu utiču bitno na prinos. Vinogradari koji pokušavaju proizvesti grožđe prirodnim putem poput suvog uzgoja ili vođenjem organskog vinograda ili jednostavnim usvajanjem biodinamičkog protokola mogli bi proizvesti samo oko 5 tone grožđa po hektaru, što zapravo nije puno kolika je potražnja za vinom.

Međutim, kao što je to slučaj sa gotovo svim jestivim namirnicama na planeti, postoje naučne tehnike uzgoja koje mogu značajno povećati prinos grožđa proizvedenog po hektaru, mada bi kvalitet kojim se može rukovoditi diskutabilan, jer više ne znači uvijek i bolje. U današnje vrijeme, sa rastućom sviješću o tome kako se proizvodi vino, to koincidira sa većom sviješću o fitnesu, ljudi će radije platiti dolar više da piju vino iz organskih vinograda nego da piju nešto što potiče iz vinograda koji proizvodi grožđe masovno koristeći neorganska sredstva bez puno obzira za kvalitet.

Kvalitet, količina i ostale stvari: Nepotrebno je reći da je prinos ono što određuje cijenu i kvalitet. Iako neorganska, znanstvena sredstva definitivno mogu pomoći vinogradima da proizvedu više grožđa, za razliku od metoda organskog uzgoja. Ne mogu baš ponoviti punoću okusa i prirodnu teksturu koja je poželjna kada se govori o kvalitetnom vinu koje prirodno proizvedeno grožđe sadrži. Dakle, čak i ako vinograd proizvodi manje grožđa po hektaru, najvjerojatnije daje aromatičnije grožđe, i u velikoj je suprotnosti sa vinogradima koji mogu proizvesti veliki količinu grožđa, od kojeg je većina vjerovatno previše vodenasta, pa je stoga i ako ga ima, kvalitet vina je pod upitnikom.

Osjeti se grožđasto!

Vraćajući se natrag u bocu, moramo se zapitati kako je sve to postavljeno u veliku šemu stvari. Da se stvari postave pravilno, svaka tona grožđa daje u prosjeku 720 boca vina, što znači oko 7.200 grozdova ili 432.000 – 576.000 bobica. Iz ovih mora brojeva, može se naslutiti rezultat koji utiče na cijenu. Zavisno od vašeg kapaciteta i kojim navedenim tehnikama uzgoja radite, u prvi plan da biste proizveli grožđe, mogli biste proizvesti 2,5 ili 5 tone grožđa po hektaru, što znači da biste završili sa oko 1.800-3.600 boca, ako biste mogli proizvoditi deset tona po hektaru završili bi sa 7.200 boca vina. Idući jednostavnom definicijom ponude i potražnje, može se zaključiti da ako upravljate vinogradom koji proizvodi više boca za svaki hektar zemlje, vaša će boca biti srazmjerno skuplja? Pogledati i: https://ovinu.info/nekoliko-cinjenica-o-grozdju/

Sljedeći put kad pustite vino da teče i postanete zaokupljeni odugovlačenjem oko rođenja i daljnjeg putovanja vina u kojem uživate, možda ćete imati na umu ove brojeve i posvetiti zdravicu stotinama i hiljadama bobica koje je ušlo u njega.

Naslov orginala: How Many Grapes in A Bottle of Wine? Izvor: https://wineonmytime.com/; Objavljeno: 27.01.2020. by Wine On My Time. Prevod: Dragutin Mijatović