Najbolja vina proizvedena u manastirima -10

Najbolja vina proizvedena u manastirima – 10

vino vinska kultura

Najbolja vina proizvedena u manastirima -10. Polifenole možda poznajete kao jedinjenja za jačanje zdravlja koji se nalaze u tamnoj čokoladi, bobičastom voću i crvenom vinu. Studije su pokazale da polifenoli djeluju kao antioksidansi. Oni neutralizuju slobodne radikale i pomažu u smanjenju rizika od razvoja raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Navodi Međunarodni časopis za biomedicinsku nauku (The International Journal of Biomedical Science). Međutim, polifenoli ne samo da utiču na zdravlje, već i na njegov okus, izgled i osjećaj u ustima (ističu u Molecules).

Najbolja vina proizvedena u manastirima -10
Izvor: https://www.pinterest.se/pin/319614904783950264/

Kako prenosi Code de Vino, visok sadržaj polifenola pronađen je u grožđu sorte Ojaleshi, sorte grožđa porijeklom iz Gruzije. To je jedna od stvari po kojem se vino proizvedeno pod istim imenom ističe u manastiru Martvili Chkondidi.

Najbolja vina proizvedena u manastirima -10
Slika: Tilpunov Mikhail/Shutterstock

Još jedan faktor koji ovo poluslatko vino čini posebnim je kasna berba koja omogućava bobicama da izgrade izuzetno visok sadržaj šećera, skoro četvrtinu njihove ukupne mase. To rezultira samostabilizirajućim, bogatim vinom koje proizvode u manastiru. Kada se pije, notama okusa ne iznenađujuće dominiraju note slatkog bobičastog voća.

Naslov orginala: The Best Wines Made In Monasteries – 10. (Ojaleshi) Martvili-Chkondidi Monastery, Georgia (Najbolja vina proizvedena u manastirima: (Ojaleshi) Martvili-Chkondidi Manastir, Gruzija). Izvor: https://www.mashed.com/. Objavljeno: 02.06.2022. od Jacob Smitha. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:   https://ovinu.info/najbolja-vina-proizvedena-u-manastirima-9/  

Tačno ili netačno: Glavna vrsta vinove loze je Vitis vinifera? Odgovor je u sledećem postu.