Potraga za okusom djetinjstva – Vinarija Jungić

vinarije vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza vinska kultura
Vinarija Jungić

Vinarija Jungić. Željko za sebe voli reći da je u ljubavi s vinom od svojih najmlađih dana. Još iz doba kad je kao dječak s nekih 5-6 godina pravio društvo ocu tijekom šetnji do susjeda. Do susjeda Slovenca Petra Sošnje, koji je imao vinograd u Laušu. Tadašnjoj dalekoj periferiji Banje Luke, a danas tek kilometar udaljenom od samog središta grada.
– Susjed Petar je proizvodio vina, premda tada uistinu ništa nisam ni mogao znati o njima. Uglavnom, jedno vino je proizvodio za kuću i dobre prijatelje, dok je drugo, nešto lošije, bilo za prodaju. E sad, taj neki miris i okus vina iz ranog djetinjstva urezao mi se u pamćenje i ta njegova vina su bila moja svojevrsna ulaznica u svijet vina.

Zahvaljujući lijepim uspomenama na susjeda Petra, cijeli život, pa čak i kad sam bio student, kad god bih došao u situaciju kupovao sam vina i neprestano se trudio širiti svoje vinske vidike…Petrovi vinogradi su na jednom brdašcu iznad grada, njegova kći Olga, jedna od tri njegove kćeri, ali koja je kao i ja elektroinženjer, nastavila je očevu praksu i danas proizvodi vino s tog ne više od hektar velikog vinograda.

Naslov orginala: ŽELJKO JUNGIĆ – Potraga za okusom djetinjstva;  Preuzeto sa (Izvor): https://www.vinskeprice.com/;   Objavljeno: 14.12.2018. by Željko Garmaz