Koliko dugo traje vino i da li se kvari?

degustacija mane vina vino vinska kultura

Koliko dugo traje vino. Kada razmišljamo o dugovječnosti vina, većina nas vjerovatno zamišlja prostrane vinske podrume pune stoljetnih boca i zaključujemo da vino ostaje dobro desetinama godina. Ali, odnosi li se ova slika na sve tipove vina? Može li se vino pokvariti i kada to možemo reći? Nažalost, samo je vrlo mali procenat proizvedenih vina da iz godine u godinu leže u vinskom podrumu i poboljšavaju se sa godinama. Prosječno vino sa potršačkih polica proizvedeno je za konzumiranje ubrzo nakon kupovine, a trajat će samo oko dvije godine ako se pravilno čuva u boci. Jednom kada se boce otvore, dugovječnost se drastično smanjuje. Čak i kada se ponovo zatvore i čuvaju u frižideru, prosječna vina ostat će pitka samo nekoliko dana do sedmicu dana.

Koliko dugo traje vino
 • Primjer
 • Champagne:
 • sealed (zatvorena flaša): 3-4 years (godine)
 • opened (otvorena flaša): 3-5 days (dana)

Rok trajanja vina i datum isteka.

Rok trajanja vina može se uveliko razlikovati, zavisno od mnogo različitih faktora – uključujući godinu proizvodnje, kako je vino proizvedeno i kako se skladišti. Najveći krivac zašto se vino kvari je kiseonik, kojeg u dtopu prate toplota i sunčeva svjetlost. Budući da se većina vina prodaje spremna za piće, sat otkucava čim kupite bocu. Uz to, ako vaš prodavač nije držao boce na stalnoj temperaturi, rok trajanja se brzo skraćuje.

Crveno vino – Za opštu preporuku, većina crvenih vina može trajati 2-3 godine dok su još uvijek zatvorena. Jednom otvorena boca sa crvenim vinom može izdržati jednu do dvije nedelje, čuvana u frižideru. Pinot Noir jedno je od osjetljivijih crvenih vina i brže će postati loše nego vina ostalih sorti. Crvena vina znatno su otpornija od bijelih zbog većeg prisustva tanina koji djeluju kao konzervans.

Bijelo vino / Rose / Moscato – Bijela vina u bocama prosječno mogu trajati oko 1-2 godine ako se pravilno skladište. Jednom otvorena boca može ostati dobra zavisno od vremena i tipa vina – neki tipovi vina traju do 7 dana u frižideru, dok drugi ostaju dobri samo 1-2 dana. Da biste bili na sigurnoj strani, preporučujemo vam da bijelo vino popijete što prije.

Desertno vino.

Desertno vino ima veći udio alkohola i više šećera od običnog vina, što znači da će trajati duže. Kvalitetno desertno vino može se ispravno čuvati 10 godina, ali će poput ostalih vina zadržati svoj okus i aromu nekoliko dana nakon što se otvori. Ako se pravilno čuvaju, možda će vina trajati nedelju ili dvije od otvaranja.

 • Pjenušava vina – U skladištu pjenušavo vino prosječno može trajati 1-2 godine. Nakon otvaranja, može ostati dobro samo 1-3 dana u frižideru. Postaje nepitko u roku od 1-2 dana.
 • Chardonnay – Chardonnay je bijelo vino punog tijela koje bi trebalo ostati pitko ako je u frižideru oko 3-5 dana.
 • Sangria – Rok trajanja sangria koktela može varirati, zavisno od voća koje se koristi u voćnoj smješi. Kao prihvatljiva smjernica, sangria će ostati dobra u frižideru i do tri dana.
 • Kuvano vino – Kao i druga vina, kuvano vina može trajati 2-3 godine ako se pravilno skladišti. Jednom otvoreno trajat će otprilike 1-2 mjeseca u frižideru.
 • Vino u box pakovanju – Vino u box kutiji i dalje se može piti do jedne godine nakon isteka roka valjanosti. Čak i nakon otvaranja, trebalo bi da traje 6-12 mjeseci u frižideru. Iako je box vino slabijeg kvaliteta (ne uvijek), ono ima duži vijek trajanja zbog „zaštitnog balona“ u kojem se nalazi, koji smanjuje ulazak zraka.
 • Fino vino – Rijetka i skupa fina vina koja su proizvedena tako da stare više godina mogu trajati mnogo decenija ako se pravilno čuvaju u vinskom podrumu – čak i preko jednog vijeka. Međutim, jednom kada se otvore, vino se brzo pogoršava – bolje je uživati u njihovim karakterističnim osobinama što je prije moguće nakon otvaranja.

Za razliku od žestokih alkoholnih pića sa dovoljno visokim udjelom alkohola i koja mogu da budu izuzetno stabilna, ali vina, čak i najbolja vina će se na kraju pokvariti. Ako su izložena ekstremnoj toploti, svako vino se može uništiti u samo nekoliko sati.

Kako znati je li vino loše.

Često možete zaključiti da vam je vino loše prije nego što čak i otvorite bocu. Ako plutani čepovi ili metalni čepovi nedovoljno dobro zatvaraju bocu, vjerovatno je da će se vaše vino pokvariti. Evo nekoliko sigurnih načina za utvrđivanje je li vam vino pošlo putem prema kvarenju.

 • Pogledajte tečnost. Svi tipovi vina trebaju biti bistri. Ako vam se učini mutno ili uočite sediment-talog na dnu, najvjerovatnije je loše. Ako vaše vino ima mjehuriće, ali nije zamišljeno kao pjenušavo vino, to je definitivan znak da nešto nije u redu!
 • Provjerite boju. Crveno vino koje je pošlo po zlu postaće smeđe. Bijelo vino će poprimiti i smeđu nijansu.
 • Pomiriši vino. Kada vino krene prema kvarenju, ono u osnovi postaje sirće. Staro ili loše vino imat će kiseli, miris poput sirćeta. Ostale uobičajene arome koje ukazuju na to da je vaše vino postalo loše uključuju miris mokrog psa, vlažni karton ili sredstvo za uklanjanje laka za nokte.
 • Probajte svoje vino. Popijte malo vina, neće vam naškoditi čak i ako je loše. Loše vino imat će izrazito sirćetni okus. Prije te faze vino može izgubiti voćne arome ili imati neprijatan orašast okus.

Koliko dugo traje vino nakon otvaranja?

Vina ima tako širok spektar tipova, čak i unutar kategorija kao što su bijelo ili crveno. Boca koju kupite može imati neobično različite okuse i kvalitet. Ako je vino sa više tanina – kao što je crveno vino, trajat će duže, čak i kada se otvori. Tanini odaju antioksidante koji štite vina i produžuju dugotrajnost vina u podrumu. Bijela vina gotovo da nemaju tanina. Vina sa većim udjelom šećera ili alkohola, poput desertnih vina, trajat će duže, jer ti faktori mogu pomoći u očuvanju tečnosti.

Prilikom čuvanja nezatvorenog vina imajte na umu da što je vino manje kiselo, kraće vam je vrijeme da ga pijete. Otvoreno vino mora se čuvati u frižideru. Ako je vino izloženo sunčevoj svjetlosti, toploti ili vazduhu, brzo će se pretvoriti u loše i biti nepitko u roku jednog dana. Kao opšta smjernica, crveno vino može izdržati do dvije sedmice ako se zatvori i čuva u frižideru, dok bijelo vino do jedne sedmice. Da biste dobili optimalne mirise i okuse iz svog vina, preporučujemo da ga konzumirate u roku od jednog do dva dana od otvaranja.

Šta se događa ako pijete loše vino? Kada se vino pokvari, neće pretrpjeti bakterijski napad koji može izazvati trovanje hranom. Budući da je vino samo po sebi konzervans, ono ne može razviti nijedan loš mikrob koji bi vas razbolio. Bakterije koje fermentišu vaše vino istog su tipa koje se koriste za fermentaciju jogurta i kiselih krastavaca, tako da neće uzrokovati zdravstvene probleme. Najgore što se može dogoditi ako pijete loše vino je da će te imati grozan okus u ustima i morat ćete se sami riješiti toga. Ako iz nekog razloga uporno pijete vino koje se pretvorilo u sirće, visokokisela tekućina neće vam jedino prijati želudcu.

Šta se događa ako pijete staro vino?

Važno je razlikovanje između termina starenje vina i starog vina. Starenje finog vina vrši se u zapečaćenim, u bocama zatvorenim plutom, koje se pravilno čuvaju u podrumu duži vremenski period. Ova vina su visoko cijenjena i imaju karakterističan okus. Staro vino je jednostavno vino kojem je prošao ”vijek upotrebe”? Ako se još nije pretvorilo u „loše“, sa lošim osobinama, vašem vinu će vjerovatno nedostajati okusna voćna aroma koja ga čini toliko poželjnim. Staro vino koje još nije prešlo u sirće može imati okus orašastih plodova. Pijenje starog vina ne može vas razboljeti, samo je manje ugodno piti. Za kuvanje možete koristiti staro vino bez brige. Izvrsno je za korištenje u marinadama, umacima ili supama.

Kratak zaključak. Proizvodnja vina je vjekovna umjetnost koja je i složena i varijabilna. Uz razmatranje faktora koji dolaze u igru, ne postoji jedinstven odgovor koji bi odgovarao svakom vinu. Ako se bar malo pridržavate smjernica o vremenu roka trajanja vina i naučite kako prepoznati “loše” vino, na dobrom ste putu da češće uživate u čaši kvalitetnog vina.

Način čuvanja vina – i prije i nakon otvaranja – važan je za produženje njegovog života. Imajte na umu da će sunčeva svjetlost, toplota i izlaganje vazduhu ubrzati proces propadanja vina , a da će čuvanje otvorenog vina u frižideru pomoći da se izvučete samo za nekoliko dodatnih dana.

Pogledati i: https://ovinu.info/koliko-traje-otvorena-boca-vina/

ili https://ovinu.info/moze-li-vino-biti-pokvareno-lose/ ili https://ovinu.info/kurs-postovanja-vina-u-sest-dijelova/ ili https://ovinu.info/pretocite-vino/

Naslov orginala: How Long Does Wine Last & Does It Go Bad? Izvor: https://www.kitchensanity.com/; Objavljeno: 27.07.2018. by Tara Williams. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, mane, degustacija