Može li vino biti pokvareno – loše?

degustacija kvalitet mane vina vino vinska kultura

Može li vino biti pokvareno – loše? Dakle, imate nekoliko neotvorenih boca vina u ormaru u ostavi. One su tamo već prilično dugo, a sa vremena na vrijeme se zapitate: da li se vino pokavrilo? Možda vaši gosti uvijek donose bocu kada vas posjete, a budući da vino ne pijete tako često, boce se nakupe. Ili je možda bila gomila boca zakopana iza gomile konzervi i drugi stakleni flaša, a vi ste na njih potpuno zaboravili.

Može li vino biti pokvareno

U određenom trenutku počnete razmišljati je li to vino još uvijek dobro za piti. Vjerovatno ste čuli da vino vremenom postaje sve bolje. A možda ste upravo pretpostavili da to vrijedi univerzalno za svaku bocu vina. Dakle, boca koju čuvate već pet godina bit će još bolja za nekoliko godina, zar ne? Pa, to nije slučaj. U svakom slučaju, poznavanje osnova skladištenja, roka trajanja i lošeg stanja vina korisno je znanje koje treba naučiti. Ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji u vezi sa bilo kojom od ovih tema, ovaj je članak za vas.

Kako čuvati vino

Čuvanje-skladištenje vina nije nauka o raketama. Neotvorenu bocu čuvajte na tamnom mjestu, dalje od izvora toplote. Važnija od same temperature je činjenica da se tempertaura ne mijenja. Sjajno je ako u podrumu imate stalak za vino u kojem vino držite hladnim. Tamni ormar u ostavi ili kuhinji sasvim će dobro poslužiti. Pogotovo ako niste poznavalac vina (ako o tome ne čitate), a vaše vino nije preskupa boca koju planirate odležavati 10+ godina.

Upozorenje: Neotvorenu bocu vina ne treba dugo čuvati u frižideru. Rashlađivanje alkohola u frižideru prije posluživanja je u redu.

Ako očekujete da ćete vino čuvati duže vrijeme, poput više od godinu ili dvije, ne zaboravite da boce držite na boku (koso, ležeći). Na ovaj način pluta ostaje vlažna i ne isušuje se. Osušena pluta može kontaminirati vino sitnim česticama plute i propustiti vazduh, što oboje negativno utiče na kvalitet vina. Za kratkotrajno skladištenje, vino može stajati uspravno, a pluta bi trebala biti sasvim u redu.

Jednom kada otvorite bocu, ostatatak u boci trebate čuvati u frižideru, dobro zatvorenu. Ako ne možete vratiti pluto, upotrijebite rješenje za šminkanje, poput aluminijumske folije i gumice. Ili vino prelijte u manju bocu. Posljednje rješenje ima dodatnu prednost usporavanja procesa oksidacije koja mijenja okus vina. Imajte na umu da sam posebno spomenuo visoki kontejner. To je zato što je manja površina izložena vazduhu, to je bolje za dugovječnost vina. Ako imate otvorenu bocu koju nećete dovršiti u roku od nekoliko dana, ostatke možete zamrznuti i koristiti za kuvanje. To jest ako je vino dobro za kuvanje, poput Sherry. Kada je riječ o načinu zamrzavanja dijela vina u boci, čini se da je metoda sa kockicama leda najbolja za tu svrhu.

Koliko vino traje

Sigurno ste čuli da vino vremenom postaje sve bolje. Da li je istina? Da i Ne. Većina dostupnih vina stvorena je za mladu konzumaciju. Neki od njih čak imaju etiketu na kojoj piše „pij odmah“. Kao pravilo, ako ste u supermarketu kupili bocu ili dvije, sa vremenom im ne ide nabolje, a vjerovatno je bolje ako vino popijete prije nego kasnije.

Savjet: Ako želite kupiti bocu vina koju želite sačuvati duže, prvo provjerite gdje boci najbolje odgovara odležavanje u kući, a zatim idite u vinoteku.

Ustanovili smo da skladištenje vašeg ne tako skupog vina godinama nema previše smisla. To, naravno, ne znači da biste svoje vino trebali popiti u roku od mjesec dana od kupnje, ili će se pretvoriti u sirće ili užasan okus. Daleko od toga. Većina vina dolazi sa datumom berbe grožđa – punjenja boca vina i to je dobra polazna tačka kada je u pitanju koliko će dugo zadržati kvalitet. Naravno, vino će i dalje biti u redu nekoliko mjeseci duže, ali što ga duže pustite da stoji, to će biti lošiji (najvjerojatnije) njegov kvalitet.

Nakon što otvorite bocu, najbolje je da je dovršite istog dana. Ali ako imate ostatak u boci, obično je možete čuvati otprilike 3 dana do sedmicu dana (ili čak više). Sve zavisi o tome kada počnete primjećivati promjenu okusa, koliko vam smeta i naravno, koliko ste štedljiva osoba. Ja lično često držim bocu poluslatkog crvenog vina otvorenu u frižideru i nekoliko sedmica i ne osjećam toliku razliku u okusu. Drugim riječima, uživam i nakon nekoliko sedmica otvaranja. Ali to je stvar ličnih preferencija.

Kratka napomena o tome kako se različiti tipovi vina drže nakon otvaranja. Od 3 do 7 dana vrlo je uopštena smjernica koja se odnosi na gotovo sva vina (bijela, crvena i rose, manjeg kvaliteta kraće, a duže kvalitetnija vina). Pjenušava vina, međutim, obično propadnu (izlape) nakon 2 do 3 dana, pa nemojte predugo razvlačiti svoje proslave, pijte ih na vrijeme. S druge strane, jaka vina (vina sa više alkohola, 15-20% vol.) mogu trajati duže od mjesec dana zahvaljujući većem udjelu alkohola.

Može li vino biti pokvareno

Kako prepoznati da li se vino pokvarilo?

Kada je u pitanju neotvorena boca, provjerite je li sa bocom sve u redu. To znači da boca nije propusna, a pluta netaknuta. Ako se stvari čine u redu, otvorite je i provjerite šta je unutra. Ako vino ima neugodan miris, izbacite ga. Ista stvar ako je lošeg ili kiselog okusa. Ako je njegov okus u redu, ali ne tako sjajan, na vama je hoćete li ga konzumirati ili obaciti. Alternativno, mogli biste ga koristiti za kuvanje ako na svom repertoaru imate jela koja pozivaju na vino. Kod vina se trebate pouzdati u pravilo “kada sumnjate, obacite ga“.

Dobro je znati: Prema svojim osnovnim svojstvima i načinu proizvodnje vina se dijele na: direktna (mirna) vina, pjenušava vina, specijalna vina (prirodna desertna vina, likerska vina i aromatizovana vina). O da imamo i: predikatna vina i arhivska vina. Mirana vina su podijeljena na: stona vina, kvalitetna vina i visokokvakitetna vina. Kada govorimo o vinima u svakodnevnom razgovoru, mislimo na mirna vina i njihovoj svakodnevnoj upotrebi. To su najčešće stona i kvalitetna vina. Nezaboravite da se najveći procenat proizvednih vina popije u toku 1-3 godine. Ostatak se njeguje, čuva i skladišti godinama, da bi pili poslije 10, 20 ili više godina.

Pogledati i: https://ovinu.info/koliko-traje-otvorena-boca-vina/ i https://ovinu.info/koliko-vino-dugo-traje-i-kada-postaje-pokvareno/ ili https://ovinu.info/kako-prepoznati-lose-vino/

Izvor: https://www.doesitgobad.com/. Naslov orginala: Does Wine Go Bad? Objavljeno: 13.10.2020. by Marcin Skrzypiec. Prevod: Dragutin Mijatović