Zapanjujuće lijepi dvorci za posjetiti u Evropi

château vinska kultura zabava

Lijepi dvorci u Evropi. Evropa je zemlja zamkova. Na cijelom kontinentu možete posjetiti, popiti vino i čak provesti noć u mnogim od tih srednjovjekovnih građevina. Sa preko 2.500 samo u Španiji, 1.000 u jugozapadnom dijelu Francuske i nevjerojatnih 20.000 koje postoje u Njemačkoj, ljubitelji dvorca sigurno imaju svoj posao ne prekinut za njih. Ipak, vjerovatno neke od njih nećete moći posjetiti. Ali, Winetraveler je suzio listu na neke od najljepših dvoraca u Evropi koje biste trebali planirati da posjetite.

Buda Castle. Budapest

Buda Castle, Budapest. Smješten na brdu Castle, dvorac Buda datira iz 1.265. Poprilično nevjerojatan dodatak izgrađen je sredinom 1.700-ih: kao barokni stil dvoraca. Sada se u kompleksu zamka nalaze tri muzeja i Nacionalna biblioteka Széchényi.

Bled Castle, Slovenia. Ovaj slovenski dvorac, jedan od najstarijih slovenačkih dvoraca, nalazi se na stjenovitoj litici, ispod koje se vidi bistra voda Bledskog jezera. Izgrađen u romanskom, srednjovjekovnom i renesansnom stilu, dvorac takođe odlikuje svojstveni rov i pokretni most.

Kasteel de Haar, Netherlands. Veliki tornjevi dvorca de Haar u Utrechtu u odličnom su stanju. To i ne čudi, jer su obnovljeni krajem 1.800-ih, iako mjesto lokacije datira iz 13. vijeka. Sjajna vanjština prostire se na 135 hektara sa vrtovima ispunjenim cvijećem i na park sa preko 7.000 stabala. Unutrašnjost dvorca ispunjena je ukrašenom drvenarijom.

Neuschwanstein Castle, Germany. Jedan od najpoznatijih svjetskih dvoraca, građevina iz 19. vijeka, nekada je bila kraljevsko utočište za kralja Ludwig II. Palata, koja svake godine dočekuje preko milion turista, poslužila je i kao službena inspiracija za zamak Sleeping Beauty u Disneylandu i prikazana je u brojnim filmovima.

Pogledati i: https://ovinu.info/vinarije-svijeta/

Naslov orginala: 15 Stunningly Beautiful Castles To Visit In Europe. Izvor: https://www.winetraveler.com/; Slike: https://www.google.com/; Prevod: Dragutin Mijatović