Kyoho – stona sorta grožđa

ampelografija grožđe nauka region sorta vinogradarstvo vinska kultura zdravlje

Kyoho. Opis/okus. Bobice sorte Kyoho su vrlo velikih dimenzija (12 – 14 grama) i okruglog do ovalnog oblika. U prosjeku imaju veličinu male šljive i razvijaju su u uniformnim grozdovima na dobro orezanim čokotima. Bobice imaju tamnoljubičastu, gotovo crnu pokožicu koja je gusta, čvrsta, sjajna i gorka i praškastim pepeljak koji štiti bobicu od fermentacije i gubitka vlage.


Pokožica bobice sorte lako se odvaja od mesa bez oštećenja. Bobice imaju nevjerovatno sočno, prozirno zeleno meso koje je gotovo želatinozne teksture sa umjereno niskim sadržajem kiselina. Izuzetno su slatke sa sadržajem šećera od 18 do 20o Brix (prosječno stono grožđe je bliže 12o Brix) i obično sadrže velike potpuno razvijene, gorke sjemenke.

Ostale karakteristike sorte

Godišnja doba/Dostupnost. Kyoho grožđe je dostupno krajem ljeta do rane jeseni. Prinos grožđa kreće se između 12 i 15 t/ha.
Trenutne činjenice. Grožđe Kyoho, izgovara se kee-OH-ho, je hibrid između američke sorte Ishihara wase (Vitis labrusca) i sorte Centennial (Vitis vinifera). Kyoho grožđe stvoreno je u Japanu, a Kyoho znači “velika ili velika planina”, a ime je dobilo po planini Fuji. Kyoho sorta jedna je od najpopularnijih sorti u Japanu, na koju otpada trećina svih stonih grožđa koje se tamo uzgajaju, a to se grožđe prodaje po visokim cijenama zbog vremena i truda koji poljoprivrednicima trebaju da bi njegovali velike bobice. Grožđe sorte najčešće se koristi kao stono grožđe, ali se koristi i za aromatizaciju popularnih grickalica i bombona i pravljenje soka od grožđa.
Nutritivna vrijednost. ova sorta grožđe izvrstan je izvor vitamina C, kalijuma, tiamina, fiber vlakana i resveratrola, važnog fitonutrijenta u održavanju zdravlja srca.


Primjena. Kyoho grožđe je najprikladnije za upotrebu u svježem stanju i u Japanu se tradicionalno jede kao desert; jednostavno servirano u posudi oguljeno i ohlađeno. Bobice se takođe mogu narezati i koristiti u voćnim sendvičima punjenim kremom, narezati i staviti na vrh kolača, pomiješati sa sorbetima ili se koriste kao aroma u bombonima i sladoledima. U drugim preparatima, grožđe Kyoho može se tretirati slično sorti Concord, dajući izvrsne sokove, konzervisano grožđe i slatko vino. Sok se koristi i za proizvodnju tradicionalnih chuhai koktela, alkoholnog pića od šećerne trske koje dolazi u raznim okusima. Pokožica bobice se obično uklanja prije konzumiranja ili kuvanja, jer je ljuta i debela. Kyoho grožđe dobro se slaže sa slanim sirevima poput plavog sira, bogatih sireva ili krekera. Može se čuvati i do nedelju dana kada se neoprano čuva u frižideru.

Uzgoj grožđa

Etničke/kulturne informacije. Uzgoj grožđa Kyoho je oblik umjetnosti u Japanu. Pažljivo orezivanje čokota zahtijeva cjelogodišnju posvećenost i umjetnički dodir kako bi se postiglo ono što se smatra savršenim grozdom, koji bi se trebao sastojati od 30-35 identičnih, ravnomjerno raspoređenih bobica. Grozdovi su oblikovani da imaju jednoličan okrugli oblik i pojedinačno se uzgajaju u labavo zatvorenim bijelim papirnatim vrećicama radi krajnje mjere zaštite. Kyoho grožđe se neprestano procjenjuje zbog njegove boje i veličine i daje se kao luksuzni poklon u Japanu kao simbol kvaliteta i prijateljstva.


Geografija/Istorija. Sorta grožđa Kyoho prvi put je uzgojena i raširena u Japanu 1937. godine, ali tek 1946. godine službeno je priznata. Otada ide iz rodnog doma i postala je uspješna kultura u Kaliforniji i Čileu. Danas se grožđe Kyoho može naći na specijalnim tržištima u Japanu, Kini, Koreji, Čileu i Sjedinjenim Državama. Površina pod sortom Kyoho se kontinuirano povećava, dostigavši 365.000 ha u 2015. godini. To je najviše uzgajana sorta na svijetu, ali većina površina pod ovom sortom je u Kini (više od 90%). Sorta Kyoho je, zajedno sa sortama Neo Muscat i Muscat Bailey A, jedna od glavnih proizvoda japanskih početnih napora u selekciji vinove loze, koji su se odvijali prije Drugog svjetskog rata. Pročitati i: https://ovinu.info/sorte-vinove-loze-gajene-u-aziji/

Naslov orginala: Kyoho. Izvor: https://specialtyproduce.com/. Objavljeno: 13.03.2018. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović