Precizno vinogradarstvo 3 – ekonomska korist

grožđe podrumarstvo vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza
Precizno vinogradarstvo 3

Precizno vinogradarstvo 3. Da li će se investicija u precizno vinogradarstvo isplatiti? Možda je nedostatak podataka u prošlosti zamaglio percipiranu jednačinu troškova i koristi. Stručnjaci za vinogradarstvo i vodeći vinogradarski operateri koji već koriste tehnologije PV (Preciznog vinogradarstva), ostavljaju malo sumnje u ekonomiju onoga što su druge oblasti poljoprivrede poznavale i praktikuju godinama. Nauka, primjenjena istraživanja i mnoga ispitivanja na terenu (koja su u toku) jasno su uspostavila osnovu za precizno vinogradarstvo. Iako je ekonomija svakog slučaju drugačija, pogledajmo nekoliko primjera. Kombinacija, ispitivanje tla visoke rezolucije (Upotreba podataka EM38) popraćena mapiranjem terena, određenim uzorkovanjem tla i / ili tkiva biljaka, nekim podacima na terenu kroz pažljivo posmatranje vinove loze i grožđa, dopunjena mapiranjem prinosa za ciljano upravljanje može koštati samo 0,5-2,0% od cijene proizvodnje grožđa, ali imaju potencijal da povećaju vrijednost proizvodnje vina za više od 15%.

Kako početi sa preciznim vinogradarstvom. Prvi korak za početak rada u preciznom vinogradarstvu je prvo prepoznati da postoji varijabilnost unutar vašeg vinograda, i drugo, da se vidi kao prilika, a ne kao problem na koji se može pozitivno odgovoriti i djelotvorno upravljati sa pravom naukom, podacima i tehnologijom koja je sada dostupna. Zatim morate početi prikupljati podatke o vinogradu tako da možete izgraditi sliku da vidite tačno gdje su siromašnija i bolja područja, i kvantificirati te razlike. Ovo vas može iznenaditi.

Naslov orginala: Economic Benefits of Precision Viticulture;  Izvor: https://www.tvsprecisionviticulture.com.au/;  Objavljeno: A special report prepared by Total Viticulture Solutions, August 2014;  Obrada šema: Dijana Pantić; Prevod: Dragutin Mijatović