Laser za otkrivanje Bretta u bačvama

vino

Laser za otkrivanje Bretta. Tokom faze sazrijevanja vina, laserska sonda “neće zamijeniti laboratorijske analize (za otkrivanje Brettanomyces), ali jasno je da bi se jednostavan alat, koji se koristi u vinariji, mogao uroniti u posude za nadgledanje serija vina i upozoravati na nivo rizika od mikroba”, objašnjava David Jacob, tehnički direktor bordoške firme Cordouan Technologies, specijalizovane za karakterizaciju nanomaterijala.

Njegov projekt, za koji je od FranceAgriMer-a dobio 127.000 evra bespovratnih sredstava od ukupnog budžeta od 324.000 evra, ima za cilj osmisliti i odobriti kroz iskustvo alat koji može razlikovati kvasac kvarenja Brettanomyces bruxellensis i druge mikroorganizme u vinu. Laserska sonda koristi tehnologiju Dynamic Light Scattering koja otkriva karakteristike suspendovanih čestica u rastvoru. Tada algoritam ukazuje na nivo prisutnosti svake čestice i omogućava da se senzorna odstupanja ispravljaju unaprijed.

Pragovi upozorenja. “Složenost projekta nije toliko u samoj tehnologiji koliko u interpretaciji podataka. Za uspostavljanje pragova upozorenja će trebati vremena “, tvrdi Jakov. Stručnost za vinarstvo pružit će Bordeauxov odjel za prenos tehnologije Microflora na Vine & Wine Science Institute (ISVV). Zadatak Cordouan Technologies biće izgradnja prototipa sonde.

Laser za otkrivanje Bretta. Projekt je nastao 2015. godine tokom sastanaka između konkurentskog klastera Route du Laser i članova Innovin klastera, a tehnologija sa strane nudi potencijalno rješenje za pitanja sa kojima se susreću obe strane. “Rasprava između njih otkrila je da praćenje i karakterizacija mikroorganizama u vinu tokom faze sazrijevanja nije potpuno riješeno”, dodaje Jacob koji se nada da će to pitanje biti riješeno prije kraja projekta u martu 2019. godine. Pogledati i: https://ovinu.info/neprijatni-miris-plute-corked-sve-sto-ste-zeljeli-znati/

Naslov orginala: A laser for detecting Brett in casks. Izvor: https://www.vitisphere.com/; Slika: Cordouan Technologies. Objavljeno: 14.12.2017. by Vitisphere. Prevod: Dragutin Mijatović