Rijetko vino flaširano prije 200 godina za Napoleona

degustacija kvalitet vino vinska kultura

Rijetko vino flaširano prije 200 godina. Boca vina Grand Constance iz 1821. godine namijenjena Napoleonu Bonaparte razbila je procjene aukcija kada je prošlog vikenda prodata za 30.000 američkih dolara. Na aukciji Cape Fine & Rare Wine Auction (CFRWA) održanoj (Stellenbosch) u Južnoj Africi u muzeju Rupert.

Rijetko vino flaširano prije 200 godina

Predstavnici CFRWA-e predviđali su da će boca dostići cijenu između približno 6.000 i 9.000 američkih dolara. Nadmetanje se nastavilo i nakon uklanjanja te oznake, prenosi Decanter.

Grand Constance – Rijetko vino flaširano prije 200 godina za Napoleona

Vjeruje se da postoji manje od desetak boca iz pošiljke koja je bila namijenjena ostrvu Sveta Helena radi Napoleonova uživanja. Posljednji put jedna od ovih boca bila je ponuđena 2016. godine. Tada je sretni ponuđač pobijedio na aukciji I dobio bocu za 1.720 američkih dolara.

Izvještava se da je Napoleon svakodnevno uživao u boci svog omiljenog vina Constantia, konzumirajući otprilike 30 boca mjesečno. Ali ova berba je pošteđena kada je bivši car umro 1821. godine u emigraciji. Proizvođač vina, Groot Constantia, najstarija je vinarija u Južnoj Africi, poznata po “proizvodnji legendarnih” vina od 1685. godine, navodi se na njenoj web stranici. Marka je prepoznata kao pionir u svijetu slatkih vina, a Grand Constance je trajni dobitnik nagrada.

Poznati južnoafrički proizvođač pića, Distell, naveden je kao prodavač, a firma zadržava još dvije istorijske berbe u svom vlasništvu. Boce su ponovo začepljene 2019. godine kako bi se očuvao integritet proizvoda i zajamčilo da je dragocjeno vino i dalje pitko. Iako nije poznato traži li novi vlasnik dobru investiciju ili solidan razlog za slavlje, znamo mnoge ljude koji bi ih ljubazno pozvali na degustaciju svjetske klase.

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Rare Wine Bottled 200 Years Ago For Napoleon Sells For $30K (Rijetko vino flaširano prije 200 godina za Napoleona, prodaje se za 30.000 USD. Objavljeno: 26.05.2021. by Travis Gillmore. Ilustracija: Ariela Basson. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/porodica-sorti-muscat/