Linearno vino – šta znači?

degustacija okus vina vinarstvo vino vinska kultura

Linearno vino? Što se tiče opisnih vinskih riječi, izraz “linearno” može biti zbunjujući. Vinski stručnjaci koriste pojam na različite načine, a definicija iz rječnika – „uključuje samo jednu dimenziju; napreduje iz jedne faze u drugu u jednom nizu koraka” – malo se razlikuje od njegove upotrebe u vinu.

Linearno vino

Jennifer Huether, MS, koristi izraz kada želi prenijeti priču o vinu od početka do kraja. “Za mene to generalno znači da je vino jednostavno”, kaže ona. “Jedna jasna linija od početka do kraja, od trenutka kada udari u vaše nepce do cilja i posledenjeg utiska.”

Slično, Élyse Lambert, MS, gleda na razvoj okusa vina srodnog muzici. „Vino, poput muzike, može imati različite tonove i varijacije, ali kada je vino linearno, ima samo jedan ton“, kaže ona. “Upravo ovaj nedostatak dubine i slojeva za mene bi značio linearno vino.”

Dakle, šta čini jedno vino linearnim, a drugo kompleksnim? Vinarstvo igra veliku ulogu. Chardonnay i Pinot Grigio skloni su rezultatima linearnog degustiranja, kaže Huether, ali vinari to mogu spriječiti tehnikama poput kontakta sa talogom, starenja u buradima, fermentacijom i malolaktičkom fermentacijom. Ove prakse daju više okusa, mirisa i složenosti.

Šta čini jedno vino linearnim

“Ova” jednostavna “vina koja prirodno nemaju puno aromatičnih svojstava ili okusa mogu se uz malo pažnje pretvoriti u nešto čarobno”, kaže Huether. Vinar koji radi sa mladim čokotima, visokim prinosima i velikom proizvodnjom mogao bi stvoriti boce koje imaju linearni okus, kaže Lambert. Prihvatila bi nedostatak slojeva u jeftinom vinu, ali očekuje više od flaširanja više klase. Tu leži još jedna komplikacija. Dok se “linearno” može odnositi na jednostavne užitke lakog za piće, jeftino flaširanje, kritičari takođe koriste taj izraz da bi pohvalili visoko ocijenjena, skupa vina poput Opusa One i Gaja.

Dok se “linearno” može odnositi na jednostavne užitke lakog za piće, jeftino flaširanje, kritičari koriste taj izraz da bi pohvalili visoko ocijenjena i skupa vina.

Madeline Puckette, suosnivačica Wine Folly, sjeća se da se zaprepastila kada je prvi put vidjela “linearno” i “lasersko” korišteno u ocjenama kritičara. Ona ipak vjeruje da mogu biti korisni i kaže da opisuju vrlo specifična iskustva probanja vina koja ljudi ili vole ili mrze. “Lasersko” i “linearno” opisuju vina sa okusima i teksturama za koje se čini da pogađaju slično mjesto na vašem jeziku ili prenose jedinstvenu aromu “, kaže Puckette. “Linearno” vjerojatno je manje poželjna strana ovog tipa vina, a pretpostavljam da bi “lasersko” bila krajnja pozitiva strana.” Drugim riječima, u ovom pojmu nema ništa linearno. Za neke vinske profesionalce bilješke o degustaciji su vrsta poezije. Na degustatorima je da pruže kontekst za ono što govore o vinu i zašto.

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: What Does ‘Linear’ Mean in Wine? Ilustracija: Alyssa Nassner. Objavljeno: 20.07.2021. by Rebecca Meir. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i. https://ovinu.info/vino-je-samo-okus-vina-o-predmetima-i-percepciji-1-dio/