Jedinstveni stilovi vina

fermentacija grožđe kvalitet okus vina region sorta vino vinska kultura

Jedinstveni stilovi vina. Ponekad se desi da poželite nešto malo drugačije vino. Možda želite da pronađete piće koje se slaže sa neobičnim jelom. Možda želite da proširite svoju kolekciju flašom vina sa jedinstvenim karakteristikama. Možda ste se, možda, malo umorili od prebacivanja između standardnih boca crvenog, bijelog i rose vina iz velikih zemalja proizvođača vina.

Jedinstveni stilovi vina

Bez obzira na razlog, svijet vina je dovoljno velik, dovoljno čudan i raznovrstan da će se uvijek naći nešto novo za probati. Novi okusi i arome za iskusiti, novi stilovi sa kojima ćete izazvati i razvijati svoje nepce…i šta bi moglo biti pogrešno s tim?

Jedinstveni stilovi vina – Proširite svoje vinogradarske horizonte

Ako ste zainteresovani da isprobate novi set vina i izgradite svoje znanje i sofisticiranost u svijetu vinogradarstva? Najbolje je da počnete razmišljati izvan okvira i razgledati manje istražene police vaše lokalne, renomirane vinoteke. Svijet vina se brzo mijenja i širi, i dok svi znamo i volimo suptilnosti i složenost vina Starog svijeta, i smjelih, voćnih vina Novog svijeta. Treba znati da postoje desetine zemalja koje počinju da se afirmišu kao ozbiljni kandidati u enologiji.

Brazil, Indija, Liban, Velika Britanija, Tajland i mnogi drugi proizvode vina kvaliteta i karaktera. Vina od kojih su mnoga namjerno proizvedena da odražavaju međunarodne kuhinje i filozofiju proizvodnje vina. Međutim, da bismo zaista izgurali čamac i otkrili neke vrlo posebne i jedinstvene boce? Možda trebamo manje gledati na zemlju u kojoj se vino proizvodi, ili grožđe od kojeg se proizvodi. Možda treba više gledati na neke od neobičnijih tehnika kojima se vina proizvode.

Slatka vina sa smrznutog sjevera

Vino obično povezujemo sa toplijim podnebljima. Sunce obasjava obale južne Italije i Francuske, vinograde Španije i Kalifornije i pečenu crvenu zemlju Australije. Sve to rezultira moćnim vinima proizvedenim od najzrelijeg grožđa. Postoji, međutim, čitava kategorija nedovoljno cijenjenih vina koja se oslanjaju na hladnoću i mraz kako bi donijeli svoje jedinstvene okuse i mirise.

Ice Wine (Ledeno vino). Ledeno vino ima istoriju koja seže sve do rimske Evrope. Istoričar Plinije je pisao o vinima ćije grožđe nije brano dok grožđe nije zahvatila hladnoća. Danas se ledeno vino najjače povezuje sa centralnom Nemačkom i Kanadom.

Ledeno vino se proizvodi od grožđa koje je smrzlo na čokotu. Proces omogućava grožđu da poveća nivo šećera, dok se voda postepeno uklanja uticajem vremena. Ovo rezultira slatkim ili vrlo slatkim vinom, sa svim složenostima mnogih velikih svjetskih desertnih vina (kao što su Sauternes ili Tokaji), ali sa kiselošću koja ostaje i stvara jedinstven okus i tijelo.

Za razliku od većine odličnih desertnih vina, Ice Wine ne truli na vinovoj lozi. Vino stoga ima čišći, oštriji okus kako bi uravnotežio slatkoću. Unatoč tome, svi prekrasni okusi koje povezujemo sa sofisticiranim desertnim vinima prisutni su u čaši. Okusi povezani sa kandiranim i sušenim voćem, medom, karamelama i pečenim orašastim plodovima.

Savršeno, elegantno i suštinski jedinstveno vino za uživanje nakon svečane večere tokom hladnih zimskih mjeseci. Ledeno vino je često teško pronaći, jer su prinosi obično vrlo niski i nepouzdani. Ako mraz ne stigne kako se očekivalo, gubi se čitava berba. To najbolje berbe ledenog vina čini visoko kolekcionarskim i rijetkim poslasticama.

Jedinstveni stilovi vina

Suncem okupana vina iz južne Evrope

Od hladnog do vrućeg: U drugim zemljama proizvođačima vina je potrebna intenzivna sunčeva svjetlost da bi doveli svoje bobice do koncentracije aroma i šećera u grožđu.

Straw Wine (Vino od sušenog grožđa). Možda su najpoznatija i najomiljenija vina poznata kao slamnata vina-straw wine (vina od sušenog grožđa). Tako se zovu, jer se grožđe tradicionalno polaže na velike slamnate prostirke da se smežura pod suncem. Kao i Ice Wine, vina od prosušenog grožđa imaju dugu i ponosnu baštinu, koja seže do starih Grka. Onu su opisali vina koja se proizvode na ostrvu Kipar tako što se njihovo grožđe suši na zemlji kako bi se pojačao njihov jedinstveni okus.

Danas se vina od prosušenog grožđa uglavnom proizvode u Italiji, gdje su poznata i označena kao passito vina. Na primjer, toskanski vinari suše svoje grožđe u velikim grozdovima obješenim na gredama ambara i proizvode vina prekrasne zlatne boje, puna bogatog, orašastog okusa i opojne slatkoće.

Ipak, najcjenjenija vina passito dolaze iz sjeverne Italije (Veneto), a proizvode se od plemenite sorte grožđa Corvina. Vina od sušenog grožđa iz regije Valpolicella (Veneto) dobila su status DOCG 2009. godine i obično odležavaju pet godina prije puštanja u prodaju. To ima za rezultat vina izvanrednog karaktera sa mogućnošću dužeg čuvanja, svih bogatih, voćnih okusa grožđa sa niskim sadržajem kiselina i relativno niskog sadržaja alkohola.

Jedinstveno vino Grčke

Iako uobičajena pojava u antici, danas je relativno rijetko pronaći vina kojima je okus pojačan dodatnim sastojcima. Općenito se smatra da je uz odgovarajuće vinogradarsko znanje i tehniku, samo grožđe sposobno donijeti širok spektar različitih i suptilnih okusa. Jedinstveni stilovi vina.

Retsina Wine. Unatoč tome, određene kulture proizvodnje vina dugo su dodavale raznih sastojaka svom proizvodu kako bi se stvorilo jedinstveno vino dizajnirano da odgovara lokalnim jelima i zagolicalo nepce. Jedan od takvih primjera je Retsina, istorijsko grčko vino vrlo prepoznatljivog okusa koje se lijepo sljubljuje sa klasičnim grčkim sastojcima poput maslina i jakih, mrvljivih feta sireva. Retsina je aromatizovana borovom smolom, a legenda nam kaže da je prvobitno bila čuvana u bačvama zapečaćenim ljepljivom, viskoznom borovom smolom kako bi se spriječio prodor vazduha.

Kao što se često dešava, ljudi su razvili ukus za njega i postalo je sopstveni vinski stil, koji se do danas služi u grčkim restoranima i pije na sunčanim balkonima i na piknicima širom svijeta.

Naslov orginala: 3 Unique Wine Styles from Around the World (3 jedinstvena stila vina iz cijelog svijeta). Izvor: https://learn.winecoolerdirect.com/. Objavljeno: 13.05.2016. by Benjamin Mitrofan-Norris. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Od topografskih karakteristika najznačajniji uticaj na vinogradarstvo u čileanskom regionu Maipo Valley imaju Planinski lanac Anda i Tihi oken.