Smart Grape

grožđe nauka vinarstvo vino vinogradarstvo

Smart Grape. Njemački istraživački institut pokrenuo je projekt pomoću vještačke inteligencije (artificial intelligence – AI) za utvrđivanje kvaliteta i zrelosti grožđa. Isti projekat bi se na kraju mogao koristiti i u borbi protiv klimatskih promjena.

Smart Grape

Projekt SmartGrape (Pametno Grožđe) Fraunhofer instituta za procesno inženjerstvo i pakovanje IVV koristi infracrvenu spektroskopiju i vještačku inteligenciju za analizu grožđa.

Infracrvena spektroskopija je optička tehnika bez razaranja koja koristi infracrveno zračenje za pružanje informacija o hemijskom sastavu određenog uzorka. U Institutu kažu da je to idealan medij za obradu ako grožđe zadovoljava potrebne parametre za odlično vino. Spektroskopija koristi i srednje infracrvene talasne dužine (između 2.500 i 50.000 nm za karakterizaciju kvaliteta grožđa), umjesto talasnih dužina bliskih infracrvenim zracima (između 780 i 2.500 nm) koje se češće koriste. To će vjerovatno osigurati velike količine informacija, rečeno je.

“Cilj zajedničkog projekta SmartGrape je razvoj kompaktnog mjernog sistema za brzo, nedestruktivno određivanje kvaliteta grožđa. Sve to na osnovu infracrvene spektroskopije u srednjem infracrvenom (mid-infrared – MIR) rasponu”, kažu iz Instituta. Oni ističu da je “sadržaj informacija u srednjem infracrvenom rasponu znatno veći od bliskog infracrvenog, što znači da se mogu dobiti preciznije informacije.”

Obrada podataka

Nakon što su svi podaci i hemijska analiza generisani infracrvenom spektroskopijom, oni se prenose u skupove podataka koje procjenjuje vještačka inteligencija (AI). Prednost, kažu u Institutu, je ta što je vještačka inteligencija u stanju uzeti u obzir nelinearne korelacije i efekte interakcije. Za ovu obradu bilo bi potrebno mnogo više vremena korištenjem konvencionalnijih metoda. Takođe će omogućiti pristup sistemu kroz nekoliko organizacija i pružiti alat za veću digitalizaciju u vinogradarstvu. “Sistem će omogućiti istovremenu karakterizaciju i digitalizaciju sirovina u jednom, direktnom procesu. Ova mogućnost se ne nudi konvencionalnim metodama”, kažu iz Instituta.

Digitalizacija podataka takođe će omogućiti korištenje podataka za širu upotrebu. Podaci se mogu koristiti u digitalnom ekosistemu koje je razvilo njemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku (BMWi). To bi moglo pomoći u razmjeni informacija između različitih zainteresovanih strana u čitavom lancu proizvodnje i vrednosti, od poljoprivrednika, mašina do istraživačkih institucija. To bi moglo pomoći i u borbi za očuvanje resursa i povećanje efikasnosti u poljoprivrednom sektoru kao odgovor na klimatske promjene.

“Primjeri uključuju mogućnost bilježenja promjena u kvalitetu tokom mnogih godina berbe ili korelaciju vanjskih uticajnih faktora (klima, kvalitet tla) i njihov uticaj na sastav grožđa i, na kraju, na kvalitet vina,” rekli su u Institutu. Projekt finansiraju njemački Savezni ured za poljoprivredu i hranu (BLE) i njemačko savezno ministarstvo hrane i poljoprivrede (BMEL). Projekat se provodi u saradnji sa IRPC Infrared-Process Control GmbH, LiquoSystems GmbH, QuoData GmbH i Weincampus Neustadt.

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Naslov orginala: Smart grape – AI project to determine grape quality and ripeness could help in climate change battle (Pametno grožđe: Projekat vještačke inteligencije za određivanje kvaliteta i zrelosti grožđa mogao bi pomoći u borbi protiv klimatskih promjena). Objavljeno: 10.08.2021. by Arabella Mileham. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vino-u-buducnosti/