Merlot

Merlot uzvraća udarac

degustacija vino vinska kultura zabava

Merlot. Film Sideways sahranio je vina Merlot. Ali sada su kalifornijski vinogradari uspjeli natjerati Amerikance da vjeruju i da ponovno piju vino Merlot. Reklamna kampanja “MerlotMe” imala je sjajan učinak i ljudi otkrivaju da su vina Merlot visokog standarda. Ovo kaže vinar Kimberlee Nicholls iz doline Napa (Napa Valley).

Merlot

Film Sideways (Stranputice) je brzo postao kultni film kad je izašao 2004. Međutim, niko nije mislio da će film promijeniti ponašanje kupaca vina. Ali dogodilo se upravo to: prodaja vina Merlo pala je onoliko koliko je rastla prodaja vina Pinot Noir. Glavni lik Miles (glumio ga je Paul Giamatti) hvalio je Pinot Noir do neba, ali je na najgrublji način omalovažio Merlot. Možda se sjećate njegovog citata? “Odlazim odavde ako neko naruči vino Merlo. Neću piti ***** Merlo! “. Pogledati: Trailer na kraju teksta.

Sideways

Prije filma Sideways, Merlot vina su imala veliki uspjeh u Kaliforniji (a takođe i u Evropi), a vina od grožđa Pinot Noir (Burgundac crni) uglavnom su cijenili samo vinski snobovi. No, nakon filma, prodaja vina opala je užasno brzo za 20%, dok se potrošnja vina Pinot Noir povećala za isto toliko procenata. Sideways je bio činjenica. I odjednom bi svi vinogradari imali vinograde zasađene sortom Pinot Noir. Sada, 16 godina kasnije, stvari su se počele vraćati u normalu. Vinogradari su napravili zajedničku reklamnu kampanju na društvenim mrežama pod imenom “MerlotMe” i učinak je bio neminovan: kupci vina počeli su otkrivati ​​da su Merlot vina zapravo više nego dobra.

– Film je na neki način nama vinogradarima učinio uslugu. Počeli smo uklanjati Merlot vina koja možda nisu trebala doći na tržište i ulagati dodatne napore kako bismo pokazali koliko su zapravo vina Merlot-a izuzetna, kaže Marty Clubb, proizvođač vina u Walla Walla Valley u državi Washington.

Mali smiješan detalj iz filma: glumac Paul Giamatti (koji je glumio Milesa koji voli Pinot) uopće se nije razumio u vino, i unatoč šest mjeseci snimanja i pijenja vina, nije postao poznavalac vina. Međutim, njegov prijatelj na medenom mjesecu Jack (glumio ga je Thomas Haden Church) bio je veliki zaljubljenik u vino u stvarnom životu. 

Pogledat i: https://ovinu.info/sta-je-punoca-vina-i-kako-je-okusiti/

Sideways Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0yeCvV14UWw

Naslov orginala: Merlotviner gör comeback – 16 år efter kultfilmen (Vina Merlot vraćaju se – 16 godina nakon kultnog filma). Izvor: https://www.vinguiden.com/. Slika: https://eu.usatoday.com/. Objavljeno: 12.10.2020. by Monica Åhlund. Prevod: Dragutin Mijatović