Prirodno i Lo-Fi vino

biodinamičko vinarstvo vino

Šta je Lo-Fi vino? Možda ste prije čuli izraz “prirodno vino” … “prirodno vino” postalo je nešto za sve za školu tvrdokornog vinarstva koja izbjegava mnoge uobičajene moderne vinarske intervencije. Uopšteno, to znači ili organsku ili biodinamičku poljoprivredu, autohtone kvasce (po mogućnosti one iz vinograda), malo (ako ga ima) hrastovog bureta, bez dodataka – poput zakiseljavanja i što je moguće manje sumpora.

Lo-Fi vino

Vjerujemo da je izraz ‘prirodno’ u odnosu na vino inherentno problematičan … Zaključuje da vino proizvedeno na bilo koji drugi način nije ‘prirodno’ i nekako manje autentično ili istinito. Mislimo da to nije tako. To takođe implicira da vino (proizvod koji se uzgaja i proizvodi samo ljudskom intervencijom) može biti i prirodno na prvom mjestu. Nadalje, prirodno vino uošteno je prilično loše i taj izraz odbija mnoge potrošače. Postoji najmanje pola tuceta proizvođača kivija čija se vina smatraju najboljima od najboljih koji slučajno prave takozvano ‘prirodno vino’, ali nikada ne bi koristili taj izraz za opisivanje vlastitih vina.

Šta onda? Postoji mnogo drugih opisa koje zajednica prirodnih vina koristi: prava, sirova, živa … Svi oni imaju svoje probleme. Više volimo izraz ‘lo-fi’. Ovaj pojam daje nam više prostora za priznavanje stvarne održivosti u vinogradu i vinariji. Omogućuje nam i podršku proizvođačima u prelasku sa intenzivnije poljoprivrede i vinarstva na mnogo manje intenzivne, bez proizvoljne, binarne podjele između vina koja su prirodna i vina koja to nisu. If you want a full explanation of this you can read this here.

Dakle, šta za nas znači lo-fi vino?

To znači vinogradarstvo sa integritetom. To je mnogo više od održivosti. To je holistički pristup uzgoju, proizvodnji, pa čak i prodaji vina na najautentičniji mogući način. Slično, ručno branje i suva poljoprivreda ideali su koje treba slaviti. Organsko/biodinamičko vinogradarstvo je idealno, ali za nas nije sve i sve. Tamo gdje se vina proizvode organski i biodinamički, potrudili smo se to priznati, ali isto tako želimo aktivno podsticati proizvođače (podržavajući njihova vina) da krenu u tom smjeru.

Zatim slijedi vinarstvo. Ništa što je dodano i oduzeto nije naša mantra. Šta to znači u praktičnom smislu? Pa, o fermentaciji na autohtonim kvascima, idealno onima koji dolaze iz vinograda, ne može se pregovarati. Slijede neke manje očigledne stvari …Bez dodavanja: bez šaptalizacije, zakiseljavanja, dodavanja tanina ili otvorene upotrebe hrastovog bureta. Sigurno nema mehaničkih intervencija kao što su reverzna osmoza i mikro-oksidacija. Iako nijedna od ovih tehnika ipso-facto nije pogrešna ili čak problematična, sve ove u većoj ili manjoj mjeri ometaju sposobnost grožđa da prenese osjećaj mjesta i osjećaj za sebe. Slično, lo-fi znači neobrađen sa minimalnom filtracijom ako postoji. Možemo podnijeti malo izmaglice ako to znači da je vino vitalnije i življe.

Šta je sa sumpor dioksidom? Prvo, to se događa prirodno u procesu proizvodnje vina, i drugo, mi smo ništa ako ne i pragmatični. Radije bismo pili nevjerojatno vino koje je stabilizovano sa malom količinom sumpor dioksida dok se punilo u boce, nego lirski govorili o tome koliko je vino moglo biti nevjerojatno bez njega. Volimo vina koja nemaju apsolutno nikakvih dodataka konzervansa, ali znamo da to nije realno za svakog proizvođača. Posebno smo ponosni na primjere ovih vina koja se nalaze kod kuće i pazimo da se svaki uvoz bez konzervansa isporučuje rashlađen (kao što možete zamisliti, ovo dodaje malo višu cijenu boci vina).

Izvor: https://cultwine.co.nz/. Naslov orginala: Natural & Lo-Fi Wine. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vina-sa-minimalnom-intervencijom/ i https://ovinu.info/lo-fi-wines-vino-kao-zivot-i-muzika/