Sorta Chardonnay

ampelografija sorta vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Sorta Chardonnay. Sorta bijelog grožđa dolazi iz Francuske. Postoji oko 120 sinonima koji ukazuju na starost i svjetsku distribuciju u većini vinogradarskih zemalja.

Sorta Chardonnay

Do kraja 19. vijeka Chardonnay i Pinot Blanc često su se miješale kao ista sorta. Ampelograf Victor Pulliat (1.827-1.896) pretpostavio je već 1.868. godine da se radi o dvije različite sorte a to je službeno priznato u Francuskoj tek 1.872. godine.

U drugim zemljama imali su problema mnogo duže i te dvije sorte su smatrane identičnim. U Austriji su ove dvije sorte zabilježene i identifikovane zajedno na službenim listama sorti grožđa do 1.999. Tek 1999. provedene su DNK analize i konačno je potvrđena njihova nezavisnost: Chardonnay je prirodni hibrid između sorti Gouais Blanc x Pinot. U Austriji (Styria) Chardonnay se tradicionalno naziva Morillon i često se smatra posebnom sortom. Iako ova sorta pokazuje male morfološke razlike u odnosu na Chardonnay, genetski je identična.

Postoje tri mutacije sorte Chardonnay, Chardonnay Rosé sa ružičastim bobicama, Chardonnay Musqué sa nježnim mošusnim tonom vina od njega i Melon à Cue Rouge. Međutim, ne može se isključiti da je Chardonnay Rosé osnovna sorta i da je bijela sorta mutirala iz nje. Chardonnay je bio i popularan je partner u stvaranju novih sorti ukrštanjem, uključujući Chardonel, Charmont, Chasan, Cristina, Doral, Heranecot, Korai Gyöngy, Liliorila, Perdea, Perraton, Ravat Blanc, Sila, Sukholimansky Bely i Tissier Ravat.

Naslov Orginala: Sorta Chardonnay. Izvor: https://glossary.wein.plus/. Objavljeno: 25.04.2020. Prevod: Dragutin Mijatović