Coulure i millerandage

cvijet i cvjetanje vinova loza

Millerandage – zametanje malih bobica bez sjemenki u grozdu sa nekoliko normalnih bobica. Coulure – praznine u grozdu u kojima nije došlo do zametanja bobica.

Grozdovi sa primjerima: Coulure and Millerandage

Cvatnja i oplodnja

Ova dva mala problema Coulure i Millerandage pojavila su se u nekoliko vinograda u Evropi 2012. Često idu ruku pod ruku i obično ih spominjemo pod njihovim francuskim imenima. Problemi su sa cvjetanjem i zametanjem bobica. Nastaju kao rezultat lošeg vremena tokom cvjetanja, posebno u hladnijim klimatskim uslovima. Uspješana oplodnja je razvoj jedne bobice grožđa iz jednog cvijeta. Treba napomenuti da se malo cvjetova otvori na temperaturama nižim od 15°C.

Eric Szablowski, bivši vinar podruma William Fevre u region Chablis, objasnio je da se „cvjetanje obično događa u jednoj sedmici. Ove godine temperatura je bila niska, a bilo je i puno kiše ”što je omelo oprašivanje. Dodao je “ove godine cvjetanje je trajalo dvije sedmice i to uz veliku nepravilnost.” Ostali dijelovi sjeverne Francuske i Velika Britanija imali su prilično slične uslove cvjetanja.

U idealnom slučaju cvjetanje je brzo i sinhrono što rezultira ravnomjernim zametanjem bobica, koje zatim sazrijevaju gotovo sve istovremeno. Sa vrlo dugim cvjetanjem, Szablowski je rekao „ima puno sitnih bobica, sa coulure i millerandage. Tada obično ima mnogo različitih nivoa zrelosti u istom grozdu. ” To odluku o berbi u najmanju ruku čini problematičnom.

Coulure and Millerandage

Coulure, ili loše zametanje, objasnio je Szablowski, kada “nema oplodnje, nema grožđa”, što rezultira sa manje bobica po grozdu. S druge strane, Millerandage je „loša oplodnja, daje sitne bobice“, bez sjemenki, mada još uvijek sposobne sazrijevati i dozrijevati. Postoje u istom grozdu kao i uspješno zametnute bobice.

Millerandage se ponekad naziva i ‘kokoške i pilići’, gdje su bobice kokoške (one veće) rezultat normalnog zametanja bobica. Ove bobice sadrže normalne sjemenke. Bobice pilići (one manje) su bobice bez sjemenki koje još uvijek mogu normalno sazrijevati.

Prinos je neizbježno niži od normalnog kada se pojave ovi problemi. Ali ako su kasniji uslovi povoljni, bobice se mogu dobro oporaviti. Udio Coulure i Millerandage nisu nužno loši za kvalitet grožđa.

How Grapevines Bloom and Fruit Develops / https://www.youtube.com/watch?v=csKN3fVhQik

Naslov orginala: Coulure and millerandage. Objavljeno: 09.09.2012. by Sally. Izvor: http://www.winewisdom.com/. Prevod i priprema: Dragutin Mijatović