Miris mokrog psa ili vlažne vune u vinu

aroma vina mane vina vino vinska kultura

Miris mokrog psa. Pa, nije tako lako pronaći šta tačno uključuje ova reakcija, iako se na Internetu često citira The Sotheby's Wine Encyclopedia, peto izdanje (Tom Stevenson) kada je riječ o mirisu mokrog psa ili mokre vune.

Miris mokrog psa

Ove arome su toplotom generisane (izazvane) isparljive greške koje uključuju retro-Michael reakciju metional, koji je termički nestabilan i brzo se razvija u metanetiol i akrolein, koji su odgovorni za takozvane arome mokrog psa i mokre vune i jače kuvanog – mirisa karfiola.

Nisam imao pojma da ova tema divlja internetom, to je takođe reakcija zagrijane sladovine u proizvodnji piva. Zanima me da vidim hemiju, a ne samo opis hemikalija. Šta je retro-Michael reakcija, evo kako izgleda hemija prema objašnjenju Tom-a Stevenson-a:

Retro-Michaelova reakcija suprotna je Michaelovoj reakciji, pa proizvodi nastali u retro-Michaelovoj reakciji mogu biti početni materijali u Michael-ovoj reakciji, a to su u ovom slučaju akrolein (acrolein) i metanetiol (methanethiol).
Retro-Michael reakcije mogu se katalizovati ili u baznom ili u kiselom medijumu, a budući da sada govorimo o vinu, retro-Michael se katalizuje u kiselom mediju. Tipična kiselost vina je između pH 3,3-3,9. Barijera za retro-Michael-ovu reakciju spušta se kada se temperatura povisuje, što objašnjava termički nestabilnu prirodu metional-a (methional).

Miris mokrog psa

Tokom surfanja Internetom naučimo mnogo zanimljivih činjenica. Na primjer, metional je zapažen okus u proizvodima na bazi krompira poput čipsa. Akrolein je bezbojna tečnost prodornog, neprijatnog, oštrog mirisa, a metanetiol je bezbojni gas karakterističnog trulog mirisa.

Izvor:https://enoviti-hanumangirl.blogspot.com/. Naslov orginala: Wet Dog or Wet Wool Smell in Wine. Objavljeno: 21.12.2014. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/misevina-isparljivost-brett-oksidacija-svojstva-ili-nedostaci/

Reference:
1. All structures were drawn by the freely available drawing program from ACD Labs called ACD/ChemSketch Freeware.