Boca vina ostarjelog u svemiru na prodaju za milion dolara

vino vinska kultura

Boca vina ostarjelog u svemiru. Za vino koje je dostiglo nove visine možete očekivati jednako visoku cijenu. Jednu od 12 boca Pétrus-a 2000 koje su odležale u svemiru nešto više od godinu dana, Christie's nudi na privatnoj prodaji po prijavljenoj cijeni do milion dolara. Za sada se ne planira prodaja bilo koje druge boce svemirskog vina, ali oni koji su zainteresovani za ovozemaljsku verziju iste berbe trebat će izdvojiti oko 6.000 do 7.500 dolara.

Boca vina ostarjelog u svemiru

Boce je u eter poslao privatni startup Space Cargo Unlimited. Eksperiment je bio dio dugoročnih napora kompanije da biljke na Zemlji učini otpornijim na klimatske promjene izlažući ih stresima svemirske atmosfere. Istraživači su takođe imali za cilj proučavanje procesa odležavanja vina.

Po povratku boca na Zemlju ovog marta nakon njihove 14-mjesečne odiseje, uzorkovao ih je panel od 12 vinskih stručnjaka. Degustatori su skupili sjajne kritike, hvaleći vina zbog njihovih omekšanih tanina i cvjetnih aroma – svojstava za koja su tvrdili da su karakteristična za starija vina. Christie's je u utorak počeo nuditi vino na privatnoj prodaji. Vanzemaljska boca prodaje se pored boce iste berbe koja živi na Zemlji (ukoliko kupac želi uporediti dvije). Čaše, dekanter i vadičep napravljen od meteorita. Paket je smješten u drveni kovčeg dekorisan ukrasom nadahnutim piscem naučne fantastike Jules Verne i franšizom “Zvjezdane staze”.

Prihod od pozamašne cijene koristi se za buduća istraživanja kompanije Space Cargo Unlimited. Dakle, ako imate dodatnih miliona koji spale rupu u džepu i želite pomoći u finansiranju još jedne svemirske ekspedicije, tu je nekoliko boca vina za vas. Barem jednu od njih će okusiti ovaj svijet. Da. Boca vina ostarjelog u svemiru.

Izvor:https://vinepair.com/. Naslov orginala: Bottle of Wine Aged in Space on Sale for $1 Million. Objavljeno: 04.05.2021. by Kelly Tesoriero. Ilustracija: Ariela Basson. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/starenje-vina-u-okeanu-eksperiment-argentinskih-proizvodjaca/ i https://ovinu.info/francusko-vino-se-vraca-iz-svemira/