Ampeloterapija

grožđe vino zdravlje

Ampeloterapija, kao efikasan način liječenja različitih bolesti grožđem, vrlo je popularna već dugi niz godina. Prije više od 9 hiljada godina započela je istorija ove kulture, jedinstvene po svojim ljekovitim svojstvima. Prve legende povezane su sa Noem, koji je bio prvi vinogradar i koristio je plodove kao sirovinu za proizvodnju vina.

Ampeloterapija

KOJA JE VRIJEDNOST GROŽĐA. Zahvaljujući antioksidativnoj aktivnosti, bobice grožđa u stanju su osloboditi tijelo negativnog djelovanja slobodnih radikala. Oni, naime, aktiviraju proces starenja. A ampeloterapija može značajno povećati odbranu organizma i ojačati ljudski imunološki sistem. Tonički učinak pružaju esencijalna ulja, mikro i makroelementi koji se nalaze u grožđu. To je visoko efikasan lijek za liječenje osoba sa oslabljenim imunitetom sklonih depresiji i neurasteničnim stanjima.

Liječenjem grožđa došlo je do poboljšanja kod pacijenata sa gihtom. Primijenjena terapija uklanja soli mokraćne kiseline iz tijela, što značajno smanjuje bolne osjećaje u zglobovima. U prisustvu urolitijaze, sok se koristi zajedno sa esencijom od lišća vinove loze. Kao rezultat, urin se alkalizira i nivo soli mokraćne kiseline opada. Zahvaljujući diuretičkim, diaforetskim i hipotenzivnim efektima grožđa, normalizuje se aktivnost kardiovaskularnog sistema.

Ampeloterapija se koristi za ublažavanje stresa srca, što pomaže u smanjenju pritiska, otežanog disanja i uklanjanju edema. Za informaciju! Ampeloterapiju za borbu protiv arterijske hipertenzije treba koristiti u kombinaciji sa lijekovima, a ne kao zasebnu terapiju. Antiaritmički učinak povezan je sa koncentracijom kalija u bobicama grožđa, što doprinosi aktivnom radu srca.

ZA KOJE INDIKACIJE JE LIJEČENJE UČINKOVITO

U većini slučajeva kardiovaskularne bolesti javljaju se zajedno sa aterosklerozom, koja je praćena taloženjem holesterola i određenih frakcija lipoproteina u lumenu krvnih sudova. Ampeloterapija može smanjiti nivo lošeg holesterola koji uzrokuje srčani udar i oštećenje pamćenja.

Osobama koje pate od dijabetes melitusa zabranjena je upotreba proizvoda u velikim količinama, s obzirom na prekomjerni sadržaj šećera u njemu. Ali upotreba Esencije (dekocije) od lišća imat će pozitivan učinak na tijelo: pokazatelj glukoze smanjit će se, krvni sudovi će biti zaštićene od negativnog uticaja. Bobice grožđa liječe poremećaje u gastrointestinalnom traktu. Zbog vlakana koja se u njima nalaze, crijeva se nježno prazne, a nakupljene toksične materije uklanjaju. Zbog prisustva kiselina (vinske, jabučne itd.) u sastavu bobice, funkcija crijeva se normalizira uništavanjem štetne mikroflore u njemu.

Tretman grožđa pomaže u poboljšanju apsorpcije masti u tijelu, zbog holeretskog efekta. Kod upalnih lezija (ozljeda) gornjeg respiratornog sistema, kod bronhijalne astme, upotreba grožđa obnavlja energetsku ravnotežu u tijelu i poboljšava se postupak evakuacije sputuma (ispljuvka) iz dišnih puteva. Uvarak (esencija, tečnost dobijena ekstrakcijom na višoj temperaturi, kuvanjem) od sušenog grožđa ima diaforetski učinak, usled čega se temperatura smanjuje i stimuliše imunitet.

Grožđe je vrlo korisno za žene. Aktivno se koristi u kozmetičke svrhe. Ovo je izvrsna sirovina za proizvodnju maski, a takvi su proizvodi pogodni za bilo koji tip kože. Nakon njihovog nanošenja koža izgleda svježe i atraktivno. Sok se koristi i za hemoroide, jake menstruacije. Crvene sorte odlikuju se izraženim hemostatskim svojstvom, koje sprečava razvoj anemije. Bobica grožđa sadrži folnu kiselinu, željezo, vitamine B12 i C. Za zdrave ljude je izvrsno profilaktičko sredstvo protiv bolesti srca i crijevnih problema.

KAKO LIJEČITI GROŽĐEM

Efektivna je bobica i sok i njih treba konzumirati 1-2 sata prije jela. S obzirom na visok udio kalorija u proizvodu, osobama koje žele izgubiti višak kilograma ne preporučuje se da ih uključuju u svoju prehranu.Prije tretmana ampeloterapijom grožđa, preporučuje se konsultacija sa ljekarom. Da biste saznali kliničku sliku, morate proći analizu urina, test krvi i provjeriti šećer u krvi. Proizvod se može konzumirati sa nivoom šećera od 4,5 – 5,5 mmol/l.

Kontraindikacije: gojaznost, akutni oblik čira na želucu, enterokolitis. Za zaustavljanje krvarenja koristi se prah od zdrobljenih listova loze. Norma je do 4 g dnevno. U slučaju kožnih bolesti, preporučuju se praviti kupke tečnošću od prokuvanog lišća ili lastara loze.

Potrebno je započeti postupak liječenja uz upotrebu 1-2 bobice tokom dana. Nakon 4 sedmice unos, dostiže 1,5-2 kg. Poslije je tretman usmjeren na smanjenje unosa bobica tokom naredne 2 sedmice.

Grožđe. Blagodati i štete za organizam:

Izvor: https://vvinograd.ru/. Naslov orginala: Ампелотерапия. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/zdravlje-grozdje-i-vino/