Mit i legenda o sorti grožđa Syrah

istorija sorta vinarstvo vinogradarstvo vinska kultura

Mit i legenda o sorti grožđa Syrah. Dobra priča velika je pomoć za vinariju ili regiju. Dodaje romantiku, čini mjesto nezaboravnim. Ljudi se vole sjećati malih priča i činjenica da bi ih kasnije ispričali svojim prijateljima.

Mit i legenda o sorti grožđa Syrah
Grad Shiraz u Iranu, gravura na drvetu objavljena 1882. godine

Trgovina vinom ima apsolutno veliko skladište priča na koje se možete osloniti. Vino se provlači kroz stranice ljudske istorije na svakom uglu. Ponekad je to sastavni dio dotičnog trenutka, ponekad je to pomalo igrač, ali sigurno je tu.

Problem je što nije svaka priča koja se danas priča o grožđu ili vinu istinita. Činjenice se napola zaboravljaju i zamjenjuju nečim drugim u ponovnom kazivanju. Isto je i sa poznatim filmskim pričama. Na primjer, u filmu Imperija uzvraća udarac (The Empire Strikes Back), besmrtna linija Darth Vader-a do Luke Skywalker-a nije isporučena na način na koji vi to gotovo sigurno zamišljate. Nije mnogo, ali primjer je kako se nešto nevjerovatno poznato i famozno sa vremenom može promijeniti kako ne bi bilo sasvim u redu.

U trgovini vinom ima svakakvih malih činjenica i mitova, iako ih je puno vrlo šarmantnih, ne škodi ih svako malo razotkriti. Stoga naoružani kopijom vinskog grožđa (Wine Grapes), u nekoliko nastavaka evo mitova koji se tiču poznatih sorti grožđa koji nisu istiniti – i jedan koji (vjerovatno) jest.

Mit

Sorta je porijeklom je iz grada Shiraz u Iranu”. Postoji nekoliko mitova o porijeklu sorte Syrah koji sugerišu da je njegova matična regija bila svugdje. Od Irana preko Sirije do Albanije, Grčke, pa čak i Egipta. Vjerovatno najpoznatiji i najtrajniji od svih mitova o grožđu je da je Syrah ili Shiraz sorta grožđa koja je nastala u blizini drevnog grada Shiraz u Iranu.

Ovaj mit je djelomično uzeo maha, nesumnjivo, jer grad Shiraz ima dobro dokumentovanu i važnu ulogu. Ulogu u najranijim danima vinogradarstva i proizvodnje vina “Shirazi”. Ne samo da postoje samo dokazi o proizvodnji vina u gradu Shiraz u ranom bronzanom dobu kada je možda bio dobavljač do ranih civilizacija Mezopotamije. U 18. vijeku francuski i engleski putnici u to područje pjevali su hvale o vinu.

Način na koji se Syrah probio do rijeke Rhône uglavnom se pripisuje rimskim vojnicima. Vojnicima koji su ga možda pokupili tokom kampanje protiv Perzijanaca. Tada uzeli reznice sa sobom kada su ih prekomandovali u Galiju. Druga priča kaže da ga je car Probus i njegove trupe donijele na to područje oko 280. godine iz Syracuse svojim maršem do Lugdunum-a (Lyon). Još jedna teorija kaže da su Fokejci, Grci koji su osnovali Marsej, bili ti koji su grožđe donijeli sa sobom. Grožđe se potom proširilo zbog njihovog kontakta sa lokalnim Keltima.

Konačno, postoji priča o sorti koju su vitezovi krstaši donijeli u dolinu Rhône (Rone). To se moglo dogoduiti u bilo kojem krstaškom ratu koji se dogodio između 1095. i 1291. godine. To se takođe lijepo povezuje sa legendom o kapeli na vrhu brda Hermitrage (Ermitaž). Kapeli koju je navodno osnovao krstaš zvan Gaspare de Sterimberg (čitaoci će primijetiti da su kretanja vojski koje sa sobom nose grožđe zajednička tema u ovim pričama).

Istina

Koliko su ove priče egzotične, niti u jednoj nema apsolutno nikakve konkretne istine. Vezu sa Shiraz-om vjerovatno su smislili francuski putnici u Iranu u 17. i 18. vijeku koji su bili oduševljeni vinom Shiraz i našli vezu između tih vina i sorte grožđa. Vezi je data veća vjerodostojnost kada ju je zabilježio James Busby dok je boravio u Francuskoj i našao grožđe za povratak u Australiju. Nije da je nužno vjerovati, ali zapisao je da su to neki rekli, a vremenom se to počelo smatrati pečatom autentičnosti. Busby ga je sigurno nazivao “Scyras”, što se koristilo zajedno sa “Hermitage” u Australiji kao naziv za grožđe prije nego što je “Shiraz” (što je vjerovatno “strinizacija” od Scyras) prihvaćen izraz.

Istraživanje DNK 1998. otkrilo je da su roditelji sorte Syrah, sorta Mondeuse Blanche (njegova majka) i sorta Dureza (otac), obje stare sorte porijeklom iz modernih departmana francuske (Ain, Isère, Drôme i Haute-Savoie). Vjerovatnije je da se Syrah u nekom trenutku pojavio u dolini rijeke Rhône (Rona) (i reći “kada” je opet nemoguće) i da su njegovi preci, porodica proto Mondeuse, kultivisana od strane keltskog plemena na ovom području, Allobroges, i kasnije i Rimljana.

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Naslov orginala: Ten grape myths and legends (Deset mitova i legendi o sortama grožđa). Objavljeno: 18.07.2017. by Rupert Millar. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/terroir-i-drugi-mitovi-u-vinogradarstvu/ i https://ovinu.info/syrah/