Koja vina su najbolja za vaše zdravlje? I zašto?

polifenoli sorta vino zdravlje

Koja vina su najbolja za vaše zdravlje? Vino je divno, ali nemojmo se zbuniti i misliti da je to zdravo piće. Može biti dio dobro izbalansirane prehrane i načina života. Ako se opuštate u dvorištu i pijuckate piće za odrasle, možete nešto i dobiti ako pijete čašu crvenog vina.

Koja vina su najbolja

To je zato što vino u sebi sadrži jedinjenja koji se zovu “polifenoli”. Od njih nećete dobiti supermoći, ali mogu pomoći vašem srcu, pa čak i da živite duže. I to je nekako super!

Šta je dovraga polifenol?

Gotovo sve u vinu što nije alkohol ili voda je polifenol. To uključuje tanine, pigment boje, arome, resveratrol, procijanidine i oko 5.000 drugih biljnih jedinjenja. Od ovih polifenola, najzastupljeniji u vinu iz zdravstvenih razloga su procijanidini, koji inhibiraju naslage holesterola u krvnim sudovima. Jedan od razloga zašto je vino zdravo za srce. Dr. Eric Rimm, profesor na Harvardskoj školi javnog zdravlja (Harvard School of Public Health, 2013), posmatrao je rezultate stotina studija o alkoholu i njegovom uticaju na zdravlje.  “Nema sumnje da ljudi koji umjereno piju imaju nižu stopu srčanih udara, nižu stopu dijabetesa i žive duže.”

Naravno, nisu sva alkoholna pića stvorena jednako u zdravstvenom smislu. Od različitih vrsta alkohola (alkoholnih pića, piva i vina), jedna vrsta stalno nadmašuje ostale: vino. Korisna svojstva vina nadmašuju sve druge vrste alkoholnih pića kada je u pitanju dugovječnost. Međutim, neka vina imaju znatno veće količine „dobrih stvari“u sebi. Šta tražiti u “zdravom” vinu? Evo koje osobine karakterišu vina koja su bolja za vas u pogledu zdravlja:

  • 1. Vina koja su “suva”, što znači da nisu slatka i imaju malo ili nimalo ugljenohidrata (šećera).
  • 2. Vina sa nižim sadržajem alkohola (idealno 12,5% ABV ili manje).
  • 3. Vina koja imaju veći sadržaj polifenola, posebno procijanidina.
Koja vina su najbolja

Koja vina imaju najviše polifenola – Koja vina su najbolja?

Polifenoli se nalaze u pokožici i sjemenkama grožđa, tako da samo vina koja se proizvode u kontaktu sa pokožicom (uključujući crvena i narandžasta vina) imaju povišene nivoe polifenola. Određene sorte grožđa imaju više koncentracije procijanidina. Najupečatljivije su:

  • Tannat. Vino je Madiran proizvedeno od sorte Tannat koja se u izobilju uzgaja u Urugvaju.
  • Sagrantino. Rijetka sorta grožđe iz regiona Umbria (Italija), koje daje duboko obojena vina.
  • Petite Sirah. Također poznat kao Durif, i prvenstveno raste u Kaliforniji.
  • Marselan. Uspješno ukrštanje sorti Cabernet Sauvignon i Grenache sa vrlo sitnim bobicama koje stvaraju vina intenzivnih tamnoljubičastih nijansi. Rijetkost pronađena u malim količinama u Francuskoj, Španiji, Kini, Argentini, Brazilu i Urugvaju.
  • Nebbiolo. Nebbiolo je važna sorta grožđa regiona Piedmont (Italija).

Ove sorte grožđa sadrži 2-6 puta više polifenola u odnosu na druge popularnije sorte kao što su Pinot Noir i Merlot. Koncentracije polifenola su najveće kada je vino mlado. Naravno, tu su i mnoge druge varijable uključene, uključujući način na koji je grožđe ubrano i vino proivedeno. Dakle, ako tražite lakši odgovor, idite na okus. Kakvog su okusa vina sa visokim sadržajem polifenola? Vina će imati visoko koncentrovanu voćnu aromu, veću kiselost i hrabru, taninsku završnicu. Većina će imati tamniju boju, toliko da nećete moći da vidite kroz čašu za vino.

Što je vino više gorko, to je bolje

Vina sa visokim sadržajem polifenola su suprotnost glatkim i gipkim: robusna su, odvažna i često se opisuju kao trpka. Čini se da gorčina u vinu ima direktnu korelaciju sa nivoom procijanidina u vinu. Dakle, ako volite malo gorkog u svom životu, svidjet će vam se ova vina! Naravno, vino nije jedina hrana sa visokim nivoom polifenola. Jabuke, pasulj, čokolada, ekstrakt sjemenki grožđa (kao dodatak), čaj i šipak su odlične alternative vinu sa višim nivoma polifenola.

Koja vina su najbolja
Sorta Tannat i vino Madiran: https://www.tasteatlas.com/

Odlična vina za ispijanje – Koja vina su najbolja

Budući da većina ovih vina važi kao „teška za piće“, otkrit ćete da morate da pijete sa više umjerenosti. Ovo nije loša stvar, s obzirom da Nacionalni institut za rak preporučuje da muškarci ne bi trebali piti više od 2 čaše dnevno, a žene ne više od 1 čaše (čaša je 150 ml). Dakle, sledeći put kada na etiketi pročitate „robustan=robust, gorak=bitter i vrijedan starosti=age-worthy“, možda ćete izbjeći svoj početni instinkt da krenete na drugu stranu!

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: Which Wines Are The Best For Your Health? And Why? Objavljeno: 11.07.2017. Dopunjeno: 04.01..2022. by Madeline Puckette. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Region Južna Francuska. Madiran je vino u kojem je sorta Tannat kralj! Ovo je striktno oznaka crvenog vina i iako zakon kaže da morate imati minimalno 60% sorte Tannat, mnoga od flaširanih vina su 100% Tannat! Mršavo crno grožđe i note začina koje peckaju mješaju se sa svilenkastim taninom kako bi se dobilo vino koje je bilo popularno vjekovima.