Najbolja vina proizvedena u manastirima-12

Najbolja vina proizvedena u manastirima-12

vino vinska kultura

Najbolja vina proizvedena u manastirima-12. Španija ima dugu i slavnu istoriju u proizvodnji vina. Gigant u industriji vina je Rioja. Prvo, amblematično vino-simbol kvaliteta, nagrađeno je najvišim počastima Španije 1991. godine. Vino je tada promovisano u DOC status.

Najbolja vina proizvedena u manastirima-12
Twitter

Prema Wine Traveller-u, ovaj status se daje samo vinima koja održavaju konstantno visok nivo kvaliteta tokom dužeg vremenskog perioda. Skoro deceniju vino iz regiona Rioja je bilo jedino vino koje se smatralo da je dostiglo ovaj visoki kvalitet. Stajalo je usamljeno kao jedino u španskoj proizvodnji vina-vino visokog kvaliteta.

To je sve teklo tako dok se nisu pojavili oni koji su obrađivali vinograde u manastiru Scala Dei. Manastir je sagrađen u 12. vijeku. Proizvođači grožđa napustili su masovnu proizvodnju vina i odlučili da se umjesto toga fokusiraju na kvalitet (izvor Wine-searcher). Od te odluke, vino proizvedeno u ovom “džepu” Katalonije, zvanom Priorat, poraslo je i na poštovnju i na cijeni. Otkriće je formalizovano kada se Priorat pridružio regionu Rioja kao tek drugo vino sa statusom DOC u Španiji, navodi Wine-searcher. Vinska regija DOC Priorat je mala i nevjerovatno lijepa oblast u planinama provincije Taragona, južno od Barselone.

Najbolja vina…

Najbolja vina Priorat (izvor: https://wino.tours/best-priorat-wines/).

Bijelo vino D.O.Q. Priorat / White wine D.O.Q. Priorat, proizvedeno od sorti: 50% Grenache White, 25% Xarel·lo i 25% Picapoll.

Crveno vino Formiga de Vellut / Formiga de Vellut red wine je nesumnjivo jedno od najboljih crvenih vina iz Priorata po kvalitetu i cijeni. Vino se proizvodi od sorti: Grenache 60%, Carignan 20% i Syrah 20%.

Dok su vinograde prvobitno zasadili i održavali monasi kartuzijanskog reda, eksproprijacija španskih manastira koja se dogodila tokom 1830-ih dovela je bježanja monaha i do propadanja samostana (izvor SUR). Od tada uzgojem grožđa bavi se 99 registrovanih vinarija širom monaške stare zemlje (izvor Dekanter). Danas se proizvodnja vina odvija u njihovim nekadašnjim ”štalama” (izvor Spanish Wine Lover), čime se osigurava da se njihov doprinos ovoj zemlji nikada ne zaboravi.

Najbolja vina proizvedena u manastirima-12

Naslov orginala: The Best Wines Made in Monasteries – 12. Ruins of Scala Dei Monastery, Spain (Najbolja vina proizvedena u manastirima-12: Ruševine manastira Scala Dei, Španija). Izvor: https://www.mashed.com/Teks: Jacob Smitha. Objavljeno: 02.06.2022. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATIhttps://ovinu.info/najbolja-vina-proizvedena-u-manastirima-11/

Klasični vinski citati: “Čovek će biti elokventan ako mu daš dobro vino” Ralph Waldo Emerson