Zašto je vino bitno?

Zašto je vino bitno? Šta je to u vinu što ga tako duboko vežem za sebe? Šta je to beskrajna vezanost? Uvijek sam znala šta nije. Ne radi se o bodovanju ili konkurentskoj analizi, ali kao i svaki vinski profesionalac, ja sam igra za sledeću slijepu degustaciju. I ne radi se o potrebi da prepričavam ono što sam naučila, iako mogu satima ležati budna razmišljajući kako da dočaram vino riječima.

Zašto je vino bitno?

Možda je ovo: ja volim vino jer je to jedna od posljednjih istinitih stvari. U svijetu digitalizovanom do smetnji, svijetu u kojem ne možete izaći iz pidžame bez mobilnog telefona, vino ostaje potpuno primarno. Bez žurbe. Tiha muzika prirode.

Osam hiljada uzastopnih godina, vinove loze koje se hvataju za zemlju propinjale su se prema suncu i davale nam sočne bobice, i na kraju i vino. U svakom popijenom gutljaju u sadašnjosti, pijemo prošlost – trenutak u vremenu kada su te bobice ubrane; trenutak koji je prošao, ali ponovo uhvaćen – i tako živ da je naša veza sa prirodom duboko ukorijenjena.

Zašto je vino bitno? Vino je važno zbog ove neizbježne veze. Vino i hrana nas drže u našoj društvenoj ljudskosti. Antropološki, to su zadovoljstva koja su nosila život naprijed i održala nas kroz ponekad mračne dane naše vlastite evolucije. Ispijanje vina tada – koliko god ta radnja izgledala mala – istovremeno je i temeljno i transformativno. Podsjeća nas i na druge stvari koje su važne: ljubav, prijateljstvo, velikodušnost.

Izvor: https://winespeed.com/. Naslov orginala: Why Wine Matters. Slika: https://www.realsimple.com/ . Objavljeno: 24.04.2020. by Karen MacNeil. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-pisati-o-vinu/ i https://ovinu.info/kako-geografija-utice-na-stil-vina/