Najstariji stogodišnji čokoti?

château čokot sorta vinova loza

Najstariji stogodišnji čokoti? U regiji Ningxia (Chateau Hedong, Kina), otkriveni najstariji čokoti vinove loze, stariji od 100 godina. To ih vjerovatno čini najstarijim preživjelim lozama i ranim dokazom vinske istorije planine Helan. Ukupno više od 220 stogodišnjih čokota vinove loze identifikovani su od strane stručnjaka. Grad Shizuishan u regiji Ningxia na sjeverozapadu Kine uvrstio ih je na listu zaštićenih kulturnih znamenitosti.

Najstariji stogodišnji čokoti?
220 starih čokota, starijih od 100 godina upisani su kao zaštićeno mjesto u regiji Ningxia (slika: Chateau Hedong)

To je navodno prvi vinograd koji je upisan kao kulturno zaštićena jedinica u gradu i regiji Ningxia, glavnoj vinskoj regiji Kine. Otkriće stogodišnjeg područja vinove loze u Chateau Hedong smatra se istorijskim dokazom kulture vinarstva planine Helan sa važnom ekološkom i naučnom vrijednošću. Među 220 čokota, najstarija loza ima prečnik 28,6 cm i obim 90 cm.

Chateau Hedong

Gong Jie, vlasnik Chateau Hedong, razgovarao je za Vino Joy News i rekao da stručnjaci tek treba da identifikuju tačnu sortu, ali se sumnja da se radi o sorti stonog grožđa pod nazivom “Summer Black”. Chateau Hedong se nalazi u istočnom podnožju planine Helan u regiji Ningxia, koja je poznata kao „regija zlatnog pojasa“ za uzgoj grožđa jer se nalazi na istoj geografskoj širini kao i vinogradarska regija Bordeaux.

Najstariji stogodišnji čokoti?
Chateau Hedong, https://m.putaojiu.com/winery/

Osnovan 1997. godine, Chateau Hedong sada posjeduje 1.050 ha (2.600 acres) vinograda, koji su zasađeni sortama Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz, Marselan, Pinot Noir, Cabernet Gernischt i Chardonnay.

Najstariji stogodišnji čokoti?
Cabernet Gernischt, https://homedistiller.org/wiki/

Prošle godine je promovisan u nivo „drugog rasta“ u sistemu klasifikacije vinarije Ningxia, što je priznanje za reputaciju vinarije i trud u proizvodnji vina. Staro područje vinarije za sadnju vinove loze prvobitno je navedeno kao zaštićeno područje 2019. Nakon istrage i procjena kulturnog odjela Ningxia, ovo područje je službeno uvedeno kao istorijsko i kulturno mjesto zaštićeno na gradskom nivou prošlog februara, uz ostalih 155 zaštićenih lokaliteta u gradu Shizuishan.

”Summer Black”

Sorta je poznata kao hibridni potomak sorte Kyoho grožđa iz japanskih eksperimenata oplemenjivanja grožđa započetih u 20. vijeku. To je triploidna, tamnoljubičasta crna sorta grožđa bez sjemenki.

Naslov orginala: Oldest centenarian vines discovered in China’s Ningxia (Najstariji stogodišnji čokoti otkriveni u kineskoj regiji Ningxia). Izvor: https://vino-joy.com/ . Objavljeno: 17.03.2022. by Ning Sang Lawati. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali?  Zvanično na papiru Stara trta (Maribor, Slovenija) je najstariji čokot na svijetu, ali na Hilandaru postoji loza koja je prema zapisima mnogo, mnogo starija. Ukoliko želite da saznate više o čudotvornosti loze Svetog Simeona, više informacija možete pronaći na sajtu Hilandara (izvor, https://ddv.rs/najstariji-cokot-na-svetu/).