Najviši vinograd na svijetu

klima region vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza
Najviši vinograd. Tibet

<Grapes from the ‘world's highest vineyard’ in Tibet. Credit: Rong Shun Biotechnology Development Ltd
Na Tibetu, u okrugu Qushui koji pripada Lhasi, u mjestu Cai Na Xiang svake godine loze rađaju na 3.563 metra nadmorske visine. Taj “supervisoki vinograd čiste zemlje” odnedavno nosi titulu najvišeg na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda. U novom izdanju objavljenom 27. septembra prvi put uvodi ova kategorija, piše DecanterChina.com.

Vinogradarska konkurencija na planinskim vrhovima nije beznačajna. Vinogradi argentinske vinarije Colomé nalaze se na 3.111 metara nadmorske visine, a na sličnim se visinama nalazi i nekoliko himalajskih vinograda. Ovaj najviši zasađen je na oko 67 hektara na Tibetanskom platou. Vinograd je sa 11 sorti grožđa među kojima su Vidal, Muscat i autohtona sorta Bei Binghong koja se koristi za ledena vina. Vinograd održava kineska firma Rong Shun Biotechnology Development.

Loze su počeli saditi 2012. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja na nižim položajima, ustanovili su da bi loze mogle preživljavati i rađati u vrtovima planinskih sela u području Cai Na. Riječ je o kraju čije ime na tibetanskom znači “izvor povrća”. Tamo su, međutim, shvatili da ništa od onoga što su naučili o vinogradarstvu u nižim predjelima ne važi za Cai Na Xiang. Ekstremna nadmorska visina osigurava više sunca i gotovo eliminiše rizik od bolesti vinove loze, ali donosi i velike probleme poput proljetnih hladnoća i suša, jesenskih mrazova, zimskih pješčanih oluja i ljetnih oluja te opekotina loza od ultraljubičastog zračenja. Vinogradi se u takvim uslovima u proljeće ne smiju navodnjavati pa na Tibetu vlagu lozama osiguravaju posebnim sistemima uvezenim iz Izraela, dok su berbe relativno kasne.

Naslov orginala: ‘World's highest vineyard’ is in Tibet, says Guinness World Records. Izvor: https://www.decanter.com/; Preuzeto sa: https://plavakamenica.hr/;(Guinness je prvi put u povijesti proglasio najviši vinograd na svijetu. Nalazi se na Tibetu). Objavljeno: 01.10.2018. by Kult Plave Kamenice. Pripremio: Dragutin Mijatović