Navojni ili plutani čep?

mane vina vino vinska kultura

Plutani čep. Da je li vino doista bolje ako je zatvoreno plutanim čepom, a ne navojnim?  Je li doista istina da su vina sa navojnim čepom jeftinjak? Nije istina. To ste mogli pročitati kada smo pisali o najvećim glupostima o vinu koje vole isticati vinske neznalice. Idemo objasniti koja je razlika između plutanog i navojnog čepa.

Plutani čep: tradicionalni izbor.

Plutani čep izmišljen je u davna vremena kada nije postojala druga tehnologija. Neko se sjetio da bi bocu trebalo nečim začepiti, a jedini dostupni materijal bilo je drvo tj. kora hrasta plutnjaka. Za plutnjak se od davnina znalo kako pluta – koristio se za spašavanje davljenika iz vode. Razvojem tehnologije promijenio se niz stvari vezanih uz proizvodnju vina, ali ne i način na koji se proizvodi plutani čep.  On je ostao isti: kora se prvi put skida kada je drvo staro 25 godina, a to se ponavlja svakih desetak godina. Skidanje kore ne šteti drvetu, ona se sama obnavlja. Prednost plutanog čepa, u vinskom smislu je neupitna. Ta prirodna prednost plutanog čepa može ujedno biti i njegov nedostatak. 

Kada je čep lošge kvaliteta ili su pluto napale gljivice i plijesni, vino može poprimiti plutani okus što definitivno nije poželjna vinska nota. I miris postaje neugodan pa je nemoguće u njemu uživati. Sa kvalitetnim plutanim čepom nećete imati takvog iskustva, no takav čep je dvostruko skuplji za proizvođača pa je i cijena vina viša. A kako možete sami shvatiti je li plutani čep kvalitetan ili nije? Jednostavno. Kvalitetni čepovi su elastičniji pa se ne trgaju kada ih vadite iz boce, dok oni nekvalitetni ostavljaju mrvice u vinu (O NE!) .

Navojni čep ne znači da je vino loše.

Plutani čepovi koriste se već stotinama godina, dok su navojni postali alternativa za zatvaranje boca šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nisu nikakva nedostojna zamjena za plutani čep i ne koriste se samo za “bofl vina”. Australijanci i Novozelanđani počeli su ih prvi koristiti zbog lošeg kvaliteta plutanih čepova proizašlih iz zaraženog hrasta koji su kvarili kvalitet vina. Plutani čepovi ugrozili su i vino chasselas jedne poznate švicarske vinarije pa su prvi među Evropljanima počeli tražiti savršenu zamjenu u obliku navojnog čepa. Kao i kod plutanih, kvalitet navojnih čepova takođe se može razlikovati. Ipak, postoji jedan vrlo bitan detalj kod vina začepljenih navojnim čepom: Navojni čepovi koriste se za vina koja treba popiti u roku od pet do deset godina od punjenja. Istovremeno vina začepljena kvalitetnim plutanim čepom skladištena u pravim uslovima mogu stajati i stotinu godina. To su ona vina za koje je predviđeno da će biti bolja sa godinama. Nije na odmet ni napomenuti kako kvalitetan, aluminijski, navojni čep nimalo ne mijenja okus vina te ne može prenijeti gljivice i plijesni koje kvare vino zatvoreno plutanim čepovima.

<Vina zatvorena navojnim čepom mogu stajati najviše pet godina

Koji čep?

Korištenjem navojnog čepa bit ćete jedino uskraćeni prezentacije ako ste ugostitelj. Naime, kao jednu od najvećih mana takvog čepa, ugostitelji ističu upravo nemogućnost prezentovanja vina. U navojni čep ne mogu zavrtjeti vadičep, kao što ga zavrte u pluto, pa ga izvaditi, pomirisati… Ali tu ima i jedna prednost, navojni čep neće vam upasti u bocu pa se nećete osramotiti pred gostima. Ok, i koji čep je bolji? Nema boljeg čepa, ali postoje dva idealna rješenja: Plutani čep zbog svojih sposobnosti može čuvati bocu godinama i vino u boci dozrijeva. Zbog toga je pogodan za jača, intenzivnija vina, sa većim udjelom tanina kao što su Cabernet SauvignonTempranillo ili NebbioloNavojni čep koristi se za svježa, lagana i lepršava vina, poput roséa koji nema potrebu dozrijevati jer je u bocu pretočen u svom najboljem stanju. Sada sve znate. I samo trebate odabrati neko novo vino. Sa plutanim ili navojnim čepom? Pogledati i: https://ovinu.info/parametri-kvaliteta-vina/

Naslov orginala: Navojni vs. pluteni: koji je bolji? Preuzeto sa: https://wineyoulike.com/. Objavljeno: 02.05.2018. Pripremio za Vas: Dragutin Mijatović