Nezaboravna vinska putovanja

region sorta vino vinska kultura zabava

Nezaboravna vinska putovanja. Više volite svoja izletišta na otvorenom? Uparivanje vina sa putovanjem može oživjeti više od naših osjećaja na jeziku! Pogled sa vrha vodopada, svježi miris šume ili zvuk nježnog vala mogu biti podjednako zadovoljavajući kao i izvrsno vino. Srećom, mnogi svjetski vinogradi nalaze se u područjima velikih prirodnih ljepota.


Krenimo u avanturu i istražimo 8 regija koje vam mogu pomoći da cijenite i Majku prirodu i boga Dionysius.

Kalifornija (California). Penjanje uz kamenjar i pogled na stare čokote u podnožju Sierre. Zamislite kako gledate veličanstvenu dolinu džinovskih sekvoja, ogromne granitne stijene i spokojne vodopade. Sve dok je ispijate čašu bogatog vina Zinfandel, malinovog mirisa.

Šta učiniti: Vinski izlet do podnožja Sierre možda će trebati nekoliko poteza pred putovanje, jer Yosemite National Park nudi neke od najboljih svjetskih mjesta za penjanje. Ako je podizanje čaša za vino mjerilo snage vašeg gornjeg dijela tijela, možete isprobati razne druge aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam ili ribolov.

Šta piti: U 19. vijeku podnožje Sierre bilo je srce kalifornijske zlatne groznice. Italijanski i španski imigranti su se tu nastanili u nadi da će se obogatiti. A sa njima su stigle i vinove loze iz njihovih domovina koje i danas daju vina, čineći ih starijim od stotinu godina. Nakon što završite sa penjanjem na stijene, možete uživati u crnim trešnjama i notama jagode vina italijanske sorte Barbera ili notama šljive i cedra vina sorte Tempranilo. Ili se prepustite odvažnom stilu vina sorte Zinfandel: zvjezda regiona.

Vinska putovanja – Vodič za vinske avanture-8 nezaboravnih putovanja. Naslov orginala: The Wine Adventure Guide-8 Unforgettable Wine Trips. Izvor: https://winefolly.com/. Objavljeno: 20.08.2020. by Lesley Quinn. Prevod: Dragutin Mijatović