Proizvodnja vina od početka do kraja

podrum podrumarstvo region vinarstvo vino vinska kultura

Proizvodnja vina. Snaga vinarstva nadahnula je stotine hiljada ljudi da napuste gradski život u zemlji. Za mnoge je imati vinariju životni san. Na površini vinogradarstvo izgleda dovoljno jednostavno: berete grožđe, bacate ga u rezervoar i čekate. Poslije izvjesnog vremena “voila!” Imaš vino.

Proizvodnja vina

< Berba grožđa, sorta Cabernet Sauvignon (Sonoma – Kalifornija).

Ali kako izgleda vinarstvo? Istina, vinarstvo je naporan proces posmatranja, saniranja i prakse sve u svrhu čuvanja milijarde mikroba kroz zbunjujući proces fermentacije. Pogledajte i video, proizvodnja Guildsomm.com: https://vimeo.com/312779002

Dakle, prođimo kroz stvarni postupak proizvodnje vina od početka do kraja. Nisam siguran da ću sve biti rečeno, ali rezumijećete.

Proizvodnja vina od početka do kraja. Ne postoji jedinstveni recept za proizvodnju vina. U tom smislu postoji puno poznatih procesa i tehnika koje proizvode glavne stilove vina. Sve počinje sa berbom grožđa.

Vinarija ima specijalne alate za rukovanje grožđem kada grožđe stigne u vinariju. Prvi korak je prerada grožđa. Vinsko grožđe se nikada ne pere. Dakle, umjesto toga, grožđe se sortira i čisti, stavlja u muljaču na gnječenje, na cijeđenje i odvodi u odgovarajuću posudu. Šta i kada poslije gnječenja ili cijeđenja ide u tank za vrenje zavisi od tipa vina, da li je to proizvodnja bijelog, crvenog ili rose vina.

Naslov orginala: Winemaking From Start to Finish (Told in Pictures). Izvor: https://winefolly.com/. Objavljeno: 12.09.2019. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović