Vinogradi i vina Luxembourga

region vinarstvo vino vinogradarstvo

Vina Luxembourga. Luksemburg (službeno “Veliko vojvodstvo Luksemburg”-‘Grand Duchy of Luxembourg’) zemlja koju okržuju Belgija, Njemačka i Francuska. Mala je zemlja u odnosu na svoje susjede, dužine samo 50 milja (80 km) sjever – jug i 31 milju (50 km) zapad – istok. Smješten na sjeveru zapadne Evrope, ovo je jedna od hladnijih vinskih regija na svijetu. Na sjeveru zemlje, dominiraju brda Ardennes. Sjeverni dio zemlje je rijetko naseljen, a većina od pola miliona Luksemburžana živi u južnom dijelu zemlje.

Vina Luxembourga

Vinarstvo je usredotočeno na jugoistočni dio Luksemburga, gdje rijeka Mosel (poznata kao Moselle) čini državnu granicu sa Njemačkom. Luksemburški Moselle nije tako strm kao njemački Moselle i ima manje vinograde orijentisanih prema jugu.

Vina Luxembourga. Proizvodnja vina obično je usmjerena na bijele sorte grožđa, vodeće su: Rivaner (MüllerThurgau), Elbling, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc i Chardonnay. Mnoga pjenušava vina proizvode se kao Cremant de Luxembourg, a proizvodi se i nekoliko vina kasnih berbi i slatkih vina. Proizvodi se malo vina i od crnih sorti, kao što su Pinot Noir i Pinot Noir Prėcoce, mada se rijetko viđaju izvan zemalja Beneluksa. Budući da u Luksemburgu postoji samo jedna vinska regija, ne postoji sistem (appellation) kao takav, međutim postoji nacionalni sistem klasifikacije koji se naziva Marque Nationale. 

Video u PDF prilogu.

Naslov orginala: Luxembourg Wine. Izvor: https://www.wine-searcher.com/. Objavljeno: 09.04.2015. Prevod: Dragutin Mijatović