Nivo tanina u vinu

polifenoli vino


Nivo tanina u vinu. U ovom članku, pogled na tanine dat je na malo zanimljiviji i drugačiji način. Šta su tanini? Tanini su jedinjenja koja se nalaze u drveću i biljkama. Tanini su obično prisutni u drvetu, lišću, pokožici i sjemenki. Izraz tanin je stara njemačka riječ (Tannenbaum-jela). Tanbark je kora određenih stabala koja se tradicionalno koriste za štavljenje kože.

Nivo tanina u vinu

Okus tanina. Tanine ne kušate, osjećate ih. Probajte jednu od ovih stvari: lišće crnog čaja, orah ili sjemenke grožđa. Osjećate li suvoću u ustima i gorčinu na jeziku? Neke bobice, kafa, tamna čokolada, grah, kora banane, šipak i cimet takođe sadrže puno tanina.

Tanini u vinu

Tanini se u vino prenose iz pokožice, sjemenki i peteljkovine grožđa. Tanini u vinu mogu doći i od čuvanja u hrastovom buretu (starenje). Tanini hrastovog bureta teže napadati prednji dio jezika. Tanini pokožice napadaju zadnji dio jezika, dok intenzivni tanini (peteljkovine i sjemenki) napadaju zube i desni. Vino sa vrlo jakim taninima često je bolje kad odleži. Godine čuvanja u boci omekšaće tanine. Koja vina imaju jače, a koja laganije tanine vidimo iz podataka ove tabele.

Vina sa jakim taninimaBarolo i Barbaresco na bazi sorte Nebbiolo
Tannat
Shiraz/Syrah
Bordaux vina (Cabernet Sauvignon)
Chianti na bazi sorte Sangiovese
Malbec
Vina sa glatkim taninimaMerlot
Rioja na bazi sorte Tempranillo
Zinfandel
Primitivo
Vina sa laganim taninimaBeaujolais na bazi sorte Gamay
Pinot Noir
Valpolicella
Lambrusco

Crveno vino / Bijelo vino. Crvena vina proizvode se fermentacijom grožđa, zajedno sa pokožicom i sjemenkama radi dobijanja boje i tanina. Tanini igraju važnu ulogu u proizvodnji crvenog vina. Bijela vina sadrže malo tanina, jer sok od grožđa fermentiše nakon uklanjanja pokožice i sjemenki. Kiselina igra važniju ulogu u bijelim vinima.

Tanini i hrana

Crveno vino i masnoća stvaraju “win-win” situaciju:

 • Tanini u vinu tope masnoću u mesu i oslobađaju mesne arome.
 • Masnoća u mesu omekšava tanine u vinu i oslobađa vinske arome.
 • Što je hrana sa više teksture (masnija poput patke ili odreska), to je više tanina potrebno u vinu.

Tanine privlače masni proteini:

 • Vaša slina je puna proteina. Zbog toga se desni isušuju kada pijete taninska vina.
 • Janjetina je dobar primjer hrane koja premaže usta masnoćom.
 • Tanini u crvenom vinu vežu se za protein i skidaju ih sa vaših usta, ostavljajući osjećaj pročišćenim i spremnim za sljedeći zalogaj.

Crveno meso voli tanine!

 • Tanini su gorki i odgovorni za adstrigentno i suvo osjećanje desni.
 • Tanini djeluju magično kad treba očistiti usta od masnog sloja odreska.
 • Ovo je čista hemija: tanini se vezuju za proteine, omekšavaju masnoće i oslobađaju okus mesa.

Tanini su zdravi. Adstringentno (isušujuće) dejstvo koje osjećate kada jedete šipak je učinak tanina. Neugodan okus tanina štiti biljke od napada ptica, štetočina i insekata. Tanini takođe štite ljude od raka? (usporavajući diobu ćelija karcinoma).

 • Tanini su antioksidanti
 • Tanini su antibakterijski
 • Tanini čuvaju vino
 • Tanini omogućavaju čuvanje vina (dugo vremena)

Pogledati i: https://ovinu.info/wp-content/uploads/2018/01/BMRB_Prakticno-VV_2.pdf i https://ovinu.info/tanini-u-vinu/ i https://ovinu.info/tanini-sta-su-tanini-stvarno/

Izvor: https://www.cardsofwine.com/. Naslov orginala: Tannin Levels in Wine. Slika:  https://www.epicurious.com/.Prevod: Dragutin Mijatović