Njemačka – regioni – sorte i vina

region sorta vino

Njemačka – regioni – sorte i vina. Svjetski poznata kao domovina sorte Riesling, Njemačka uživa u novoj eri kvalitetnog vinarstva i mnogo je više od zemlje koja samo proizvodi slatka vina. Sa 2.000 godina vinogradarstva pod svojim nogama, Njemačka je postala lider u tehnologiji proizvodnje vina i pedantan vinogradarski tim. Ima hladnu, vlažnu klimu koja omogućava duge, spore sezone zrenja, što rezultira karakternim vinima pogodnim za hranu sa izraženim okusima i visokom kiselinom. Ova idilična ekološka ravnoteža takođe znači da grožđe može imati visoku prirodnu slatkoću, omogućavajući vinarima da proizvode ona ukusna slatka vina po kojima je Njemačka oduvijek bila tako poznata. Danas, nova generacija ambicioznih vinara, koji su putovali svijetom u potrazi za inspiracijom, ne samo da proizvode neka od najboljih suvih bijelih vina koja ćete naći na planeti, već i izuzetna vina od sorti Pinot Noir i hrskava pjenušava vina.

Njemačka – regioni – sorte i vina

Rasprostranjeni na jugozapadu zemlje, 13 vinogradarskih regiona u Nemačkoj predstavljaju raznolikost terora uz sjeverne granice vinogradarstva.

Njemačka – regioni - sorte i vina

Bijele sorte grožđa

Kada je riječ o bijelim njemačkim vinima, Riesling prednjači. Riesling je nesumnjivo najslavnija njemačka sorta grožđa i čini više od polovine svih vinogradarskih površina u regionima Rheingau, Mosel i Mittelrhein. Međutim, Riesling nije sam kada je riječ o vrhunskim bijelim sortama Njemačke. Njemačka postaje poznata po sortama Pinot Blanc (Weissburgunder) i Pinot Gris (Grauburgunder), zajedno sa sve većim zasadima poznatih sorti kao što su: Chardonnay i Sauvignon Blanc. Njemačka ima bogatu paletu grožđa koja može zadovoljiti ukuse svih ljubitelja bijelog vina.

Njemačka – regioni - sorte i vina

Crne sorte grožđe

Oko trećine njemačkih vinograda zasađeno je crnim sortama grožđa. Trenutno postoje promjene: korak prema burgundskom grožđu i renesansa klasičnih sorti grožđa. Pinot Noir prednjači među sortama za proizvodnju crvenih, dok klasici kao što su Portugieser, Schwarzriesling, Lemberger ili Saint Laurent takođe igraju važnu ulogu. Novije sorte kao što su Dornfelder, Regent i Merlot takođe su se sada etablirale.

Gajene sorte su: Spätburgunder, Dornfelder, Portugieser, Trollinger, Schwarzriesling, Blauer Lemberger, Domina, Cabernet Sauvignon, Regent, St. Laurent, Merlot, Syrah / Shiraz, Cabernet Franc, Malbec / Côt, Acolon.

Njemačka – regioni - sorte i vina

Njemačka – regioni – sorte i vina

Najosnovniji nivoi njemačkog vina su Deutscher Wein i Landwein (jednostavna njemačka klasifikacija „stonih vina“). Kvalitetnija vina su Qualitätswein i Prädikatswein. Dakle, ako vidite “Prädikatswein” ili “Qualitätswein” na etiketi, ovo su njemačka vina osnovnog kvaliteta! Kako idete više na stepenici u ove dvije klasifikacije kvaliteta, otkrit ćete da kvalitet zavisi od dva faktora: zrelost/kvalitet grožđa i regionalnoj specifičnosti (sve do vinograda, slično kao u regionu Burgundy).

Njemačka – regioni - sorte i vina

Qualitätswein

Ova klasifikacija je određena minimalnom zrelošću grožđa i mora se proizvoditi od grožđa samo iz 1 od 13 regija (poznatih kao “anbaugebieten”). Vina na nivou Qualitätswein obično koriste izraze na etiketi za označavanje nivoa slasti vina:

 • 1. Trocken/Selection: Suvo vino sa ~9 g/l RS ili manje. Izraz “Selekcija” se posebno odnosi na vina iz regiona Rheingau gdje je grožđe ručno brano.
 • 2. Halbtrocken/Classic: “polusuvo” ili blago slatko vino do 12 g/l RS (do 15 g/l RS za “Classic”)
 • 3. Feinherb: Neslužbeni izraz za opisivanje polusuvog vina sličnog Halbtrocken
 • 4. Liebliche: Slatko vino sa do 45 g/l RS
 • 5. süß ili Süss: Slatko vino sa više od 45 g/l RS (residual sugar)

Pradikatswein

Ova oznaka nosila je ime “Qualitätswein mit Pradikat” ili “QmP” što se još uvijek može naći na etiketama prije 2007. Pradikatswein Riesling vina su tradicionalno slatka i ovaj nivo kvaliteta se obično koristi u regiji Mozel u Njemačkoj. Pradikatswein ima dodatni nivo klasifikacije na osnovu zrelosti grožđa prilikom berbe. Što je grožđe slađe, veći je potencijal alkohola i/ili slasti u vinu. Klasifikacija takođe ima kategoriju za ledeno vino (Eiswein).

 • 1. Kabinett. Najlakši stil vina Riesling, proizveden od grožđa koji ima nivo slasti od 67-82 Oechsle (148-188 g/L šećera). Kabinett vina variraju u stilu od suvih do polusuvih.
 • 2. Spätlese. Spätlese znači “kasna berba”, a grožđe ima nivo slasti od 76-90 Oechsle (172-209 g/L šećera). Spätlese vina su bogata i obično slađa od vina Kabinett, iako ako vidite “Trocken” na boci možete pretpostaviti da je u suvom stilu sa većim alkoholom.
 • 3. Auslese. Što znači “odabrana berba”, Auslese je još slađe obrano grožđe sa 83-110 Oechsle (191-260 g/l šećera) gdje se grožđe bere ručno i zahvaćeno je plemenitom truleži. Vina su slađa ili hrabrija i imaju puno alkohola kada su označena kao “Trocken”.
 • 4. Beerenauslese. Što znači „probirna berba bobica“, ova vina su mnogo rijeđa jer je grožđe u osnovi sušeno grožđe plemenite truleži obrano sa 110-128 Oechsle (260+ g/l šećera!). Očekujte dragocjena desertna vina koja se prodaju u pola flaše.
 • 5. Trockenbeerenauslese. U značenju “probirna berba suvih bobica” i najrjeđe vino iz grupe proizvedeno od suvog grožđa koje se osušilo na lozi, grožđa obranog sa 150-154 Oechsle.
 • 6. Eiswein. Kada se grožđe smrzne na lozi i presa kada je smrznuto (obično usred noći), ovo se može klasifikovati kao pravo ledeno vino. Grožđe za ovo vino bere se na -70C i ima između 110-128 Oechsle (260+ g/l šećera!).

VDP – Njemačka – regioni – sorte i vina

Ova klasifikacija je prvobitno kreirana za kvalitetna suva vina Riesling (i druge zvanične sorte). Danas VDP (“Verband deutscher Prädikatsweingüter”) predstavlja i slatke i suve stilove i obično se koristi izvan regiona Mozel, posebno u Rheingau anbaugebiet.

Prednost VDP-a je da postoji dodatni nivo klasifikacije na osnovu toga gdje se vina proizvode (regionalna oznaka slična regionu Burgundy u Francuskoj).

VDP Grosse Lage („velika lokacija“) ili VDP Grosses Gewächs („veliki rast“) označavaju najkvalitetnije regionalne oznake koje se obično povezuju sa jednim vinogradom ili malim područjem uzgoja grožđa. Suva vina Riesling sa VDP klasifikacijom će biti označena kao “Qualitätswein” i “Trocken” (“suva”), a mogu se označiti i terminima zrelosti iz Pradikat sistema (npr. Spätlese, Auslese, itd.).

 • 1. Gutswein: (“kućno vino”) označeno vlasničkim imenom, imenom sela ili regije i etiketirano kao “VDP”
 • 2. Ortswein: (“lokalno vino iz vinograda”) vino iz vrhunskih vinograda označeno etiketom vinogradarske lokacije i “VDP.Ortswein”
 • 3. Erste Lage: (“prva lokacija”) označena imenom vinogradarske lokacije i logotipom, brojkom “jedan” pored stilizovanog grozda grožđa – utisnuto na boci ili u pozadini etikete, iza imena lokaliteta vinograda. Označeno sa “VDP.Erste Lage”
 • 4. Grosse Lage/Grosses Gewächs: („velika lokacija“/„veliki rast“) označava najbolje vinograde Njemačke, unutar kojih su najbolje parcele usko razgraničene sa oznakom “VDP.Grosses Gewächs” ili “VDP.Grosse Lage”

Ostali korišćeni izvori: https://www.germanwines.de/ – https://winefolly.com/https://www.reddit.com/

Izvor: https://www.virginwines.co.uk/ . Naslov orginala: German Wine Regions. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/najbolji-njemacki-vinogradi/https://ovinu.info/riesling-vodic-za-degustatore-vina/ https://ovinu.info/sta-je-federweisser/     

Dobro je znati-ako niste znali? Senzorno specifična zasićenost je naziv za pojavu u kojoj tijelo ima različite granice za različite namirnice. Zbog toga možete pojesti veliki obrok iako ste „napunjeni“, još uvijek imate „mjesta“ za desert. Naučnici vjeruju da je senzorno specifična sitost evolucijski mehanizam i istorijski je način na koji su ljudi osiguravali uravnotežen unos nutrijenata.