ARRA bijele stone sorte

grožđe sorta vinogradarstvo

Arra bijele stone sorte. Sorte ARRA odabrane su zbog svog izvanrednog okusa i visokog stepena slasti. To su sorte grožđa posebne arome, hrskave, ujednačenih krupnih bobica, intenzivne boje i optimalne produktivnosti. Idealna veličina, ujednačenost kalibra i boje, čine ga proizvodom koji objedinjuje odličan estetski kvalitet sa zaista izvanrednim okusom. Njihove karakteristike garantuju mogućnost transporta i do najudaljenijih tržišta. Ekskluzivne i bezvremenske sorte stonog grožđa bez GMO ARRA razvijene su prirodnim procesom ukrštanja, evaluacije i optimalne selekcije. AVI, (Agricultural Varieties Innovation), veliki je projekt za proizvodnju u Evropi i ekskluzivna komercijalizacija bijelog, crvenog i crnog grožđa bez sjemenki.

EARLY SWEET. Early Sweet je najranija komercijalna, bijela sorta bez sjemenki u svijetu. Poznata po veoma visokoj rodnosti, odličnom jestivom kvalitetu i atraktivnoj kremastoj boji. Zbog svoje izdržljivosti u hladnjači u transportu stiže na najudaljenija tržišta.

ARRA bijele stone sorte

Ostale ARRA bijele stone sorte

ARRA 15 – ARRA SWEETIES. ARRA 15 je jedinstvena i privlačna bijela sorta. Sadi se širom svijeta zbog svoje prilagodljivosti različitim klimatskim uslovima, izuzetnog kvaliteta u ishrani, oblika bobica i hrskavosti, kao i odličnih mogućnosti transporta i dugog trajanja. ARRA 15 je veoma rodna sa idealnim oblikom grozda, neuporedivom otpornošću na kišu i trenutno se sadi u 19 zemalja. Sve ove karakteristike rezultiraju njenim sve većim uspjehom kao izvanredne i popularne bijele sorte bez sjemenki.

ARRA bijele stone sorte

ARRA 30 – ARRA SUGAR DROP. ARRA 30 je rana bijela sorta bez sjemenki i izuzetno je rodna sa vrlo velikim, prirodno rastresitim grozdovima. Odlikuje se privlačnim bobicama izduženog oblika koje su hrskave i slatke, blago kremaste boje. ARRA 30 je odličana stona sorta za jelo i dobro se drži na čokotu i u hladnjači.

ARRA bijele stone sorte

ARRA 33. Jedinstvenost ARRA 33 je vrijeme sazrijevanja koje je otprilike kao sorta Early Sweet i nedelju dana prije sorte ARRA 30. Odlična je zamjena za druge veoma rane sorte. Kao besjemena sorta, odlikuje se izvanrednim jestivim kvalitetom uz ekstremnu hrskavost i naznaku okusa muskata. Sorta je trenutno u posljednjoj fazi evaluacije.

ARRA 34. Ova nova linija sorti privukla je veliko interesovanje među uzgajivačima zbog svog jedinstvenog oblika i veličine bobica, svježeg jestivog kvaliteta, sjajne boje bobica, rodnosti i lakoće uzgoja. Dozrijeva između ARRA 30 i ARRA 15, obećavajući kontinuirano snabdijevanje bijelim ARRA sortama duguljastih bobica u trajanju od najmanje 2 mjeseca. Trenutno je u završnoj fazi evaluacije. Besjemena sorta.

ARRA 14A-41+4. Izražena aroma muskata ove jedinstvene bijele sorte bez sjemenki dovodi do njene izvanrednog prehrambenog kvaliteta. Okus muskata ostaje istaknut nakon čuvanja u hladnom prostoru, a boja ostaje živa i besprijekorna. Ova sorta je trenutno u fazi evaluacije.

ARRA bijele stone sorte

Države u kojima se gaje ARRA sorte

ARRA bijele stone sorte

Izvor: https://grapaes.com/. Naslov orginala: Grape – creation is our nature – varieties. Video: https://grapaes.com/worldwide/. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/ifg-stone-sorte-2/https://ovinu.info/crvene-stone-sorte-grozdja/https://ovinu.info/crne-stone-sorte/ –  https://ovinu.info/besjemene-sorte-kalifornije/               

Dobro je znati-ako niste znali? Postoje dva tipa besjemenosti bobica. Prvi tip je stimulativna partenokarpija. Sastoji se u tome što polen normalno klija, polenova cjevčica raste i ulazi u sjemeni zametak, ali ne dolazi do polodnje. Drugi tip je stenospermokarpija. Polen normalno klija i oplodnja je potpuna, oplođava se i jajna ćelija i centralno jedro. Nakon toga ne dolazi do umnožavanja ćelija u jajnom aparatu i embrion ugine.