Nova generacija vina

Nova generacija vina uz pomoć vještačke inteligencije

kvalitet nauka okus vina vinarstvo vino

Nova generacija vina. Budućnost vina će takođe uključivati vinifikaciju u betonskim rezervoarima (tankovima) dizajniranim pomoću alata vještačke inteligencije. WiseShape, je proizvođač inovativnih rezervoara od betona za fermentaciju vina. Inductiva Research Labs, start-up kompanija radi na raskrsnici AI (vještačke inteligencije) i simulacijskih tehnologija. Kompanije objavljuju da su ušle u strateško tehnološko partnerstvo za razvoj sledećeg tipa betonskih rezervoara. Rezervoara sa optimalnim svojstvima fermentacije i odležavanja vina, a samim tim i njegovim aromatičnim i okusnim karakteristikama.

Nova generacija vina

Ovo partnerstvo okuplja dvije start-up kompanije koje inoviraju u vrlo različitim vrstama poslovanja. WiseShape, osnovan 2018. godine, nedavno je predstavio novu seriju hrabro dizajniranih betonskih tankova za vino na vrlo tradicionalnom tržištu vinarstva. Inductiva Research Labs, osnovana 2021. razvija rješenja zasnovana na AI (Artificial Intelligence) za simulaciju industrijskih procesa u različitim industrijama.

„Veoma smo uzbuđeni zbog ovog partnerstva i šta to znači za budućnost naših inovativnih betonskih rezervoara, i na kraju, za kvalitet vina koje proizvode naši kupci“, rekla je Tatiana Sá Marques. „Vinska industrija je ponosno izgrađena na snažnoj tradiciji. Svaka inovacija mora biti u potpunosti potkrijepljena iskustvom. Ovo prirodno usporava tempo inovacija.

Betonski rezervoari su porozni i, kao posljedica toga, više kiseonika dolazi u dodir sa širom, kljukom tokom procesa fermentacije. To omogućava postepeniju fermentaciju i, posljedično, autentičniji izraz vina, čuvajući okuse i arome. Međutim, betonski rezervoari takođe donose neke izazove zbog, na primjer, temperaturnih varijacija. Tehnologija koju razvijamo sa Inductiva omogućit će nam da brzo simulišemo uticaj bilo koje promjene dizajna na kvalitet procesa fermentacije i starenja. Sve to prije nego što zapravo počnemo graditi nove oblike i formate posuda za testiranje i eksperimentisanje uživo.”

Nova generacija vina

Alati za dizajn uz pomoć vještačke inteligencije koje pruža Inductiva omogućavaju WiseShape-u da iterira na inovativnim dizajnerskim rješenjima mnogo brže. Sa hiljadama mogućih dizajna tankova koji automatski simuliraju i evaluiraju svakog sata. Ova strategija će omogućiti Wiseshape-u da dođe do novih dizajna betonskih rezervoara za vinarije koji mogu pružiti još veće prednosti cjelokupnom procesu proizvodnje i čuvanja vina.

“Vjerujemo da naša simulacija i AI tehnologija odlično odgovaraju Wiseshape-ovim hrabrim ambicijama. Vrlo smo posvećeni ovom partnerstvu, donoseći sledeću generaciju alata za simulaciju vještačke inteligencije u tako tradicionalni sektor! Donijeti inovacije u tako tradicionalno polje koje je centralno za mnoge kulture širom svijeta: proizvodnju vina.” rekla je Clara Gonçalves, suosnivač i direktor za strategiju i partnerstva u Inductiva.

“Ovo partnerstvo je takođe odličan spoj za Inductiva, jer donosi izazove u vezi sa simulacijom fluida i automatskim podešavanjem dizajna rezervoara koji se može pozabaviti AI i tehnikama simulacije koje smo interno razvijali tokom prošle godine. Smatramo da ovaj projekat uključuje uzbudljivu kombinaciju tradicionalnog znanja i najsavremenije AI tehnologije. Uvjereni smo da će ova saradnja sa Wiseshape-om rezultirati rješenjima koja će donijeti veliku vrijednost vinarskoj industriji u cjelini.”

WiseShape

WiseShape dizajnira i proizvodi novu generaciju ekološki efikasnih betonskih rezervoara (tankova) za fermentaciju i odležavanje vina. WiseShape tankovi su svestrani i imaju karakteristike lake promjene, diferencirajući dizajn za manje intervencije u proizvodnji vina. Njihova jedinstvena formula sadrži pravu kombinaciju silicijumskih agregata i betona, tako da je poroznost slična hrastovim buradima. Iako na mikroskopskom nivou, poroznost je odgovorna za mikro-oksigenaciju koja pomaže u pokretanju procesa fermentacije.

Kada se fermentacija obavlja u ovoj materijalnoj kompoziciji, vino dobija okrugli okus koji vinari traže, kao što bi se dogodilo sa vinom fermentisanim u hrastovom buretu. Međutim, primjećuje se mnogo veći intenzitet boje voća i čistoća voćnog okusa. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće sa tankovima od nerđajućeg čelika, jer su potpuno hermetičke. Ključna razlika između ostalih posuda za vino je da je beton neutralan u smislu da ne dodaje nikakav poseban okus vinu kao hrastovo bure. Ovo omogućava vinu da izrazi svoj terroir i pravi identitet. Naš moto: najprirodniji način spravljenja vina.

Osnovan 2018. godine, WiseShape je najavio lansiranje svog prvog proizvoda u novembru 2021. U ovom trenutku, WiseShape je pokrenuo odnos sa grupom portugalskih vinara i proizvođača vina sa ciljem prikupljanja prvih živih rezultata u odležavanju vina. Partneri su: Sogrape – Quinta do Sairrão, Esporão – Quinta do Ameal i Alves de Sousa, regije uključuju Douro, Azores, Dão i Vinho verde.

Nova generacija vina
Slika: OIV

Inductiva Research Labs

Inductiva Research Labs je istraživački start-up osnovan u januaru 2021. godine, sa sjedištem u Portugalu. Fokusiran je na razvoj simulacije i kombinatorne optimizacije zasnovane na AI. Naša misija je da razvijemo i primjenimo mašinsko učenje i AI-tehnike za ubrzanje istraživanja u fundamentalnim naukama (fizika, matematika, itd.) i inženjeringu, čiji napredak se potom širi na veliki broj praktičnih primjena.

Fokusirajući rad na istraživanju i razvoju na raskrsnici AI i fundamentalnih nauka, maksimiziramo pozitivan uticaj na probleme u stvarnom svijetu. Inductiva AI ima multidisciplinarni istraživački tim sa iskustvom u fizici, matematici i mašinskom učenju, sa međunarodnim radnim iskustvom u akademskim i tehnološkim kompanijama kao što su DeepMind, Google, Amazon i Microsoft.

Naslov orginala: Concrete Instead of Wood: A New Generation of Wines Can Be Made with the Help of Artificial Intelligence (Beton umjesto drveta: Nova generacija vina može se proizvesti uz pomoć vještačke inteligencije). Izvor: https://wineindustryadvisor.com/. Tekst: Press Release. Objavljeno: 07.03.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI: https://ovinu.info/ai-i-iot-u-vinogradu/      

8. Odgovor iz prethodnog posta: TačnoKlonska selekcija je postupak u opleminjavanju vinove loze. Osnovni ciljevi savremenog oplemenjivanja vinove loze su stvaranje novih i poboljšanje kvalitativnih karakteristika postojećih sorti grožđa. To se provodi bilo ukrštanjem ili klonskom selekcijom. Dobijanje novih vinskih i stonih sorti radi se najčešće postupkom ukrštanja. Postupak poboljšanje osobina postojećih sorti, pored ukrštanja, poznat je kao klonska selekcija.

9. U ovom postu: Tačno ili NetačnoEnglesko spajanje na jezičak je jedini način kalemljenja vinove loze.