Uspon današnje vinske kulture

Uspon današnje vinske kulture

istorija region vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Uspon današnje vinske kulture. Maja 2020 ispod jednog sjevernoitalijanskog vinograda pronađeni su ostaci prekrasnog rimskog mozaičkog poda. To je izazvalo veliko uzbuđenje i bio je svjež podsjetnik na ogroman uticaj starih Rimljana na našu vinsku kulturu. Rimski vojnici koji su marširali na sjever da osvoje Galiju, kako se tada zvala Francuska. U druge dijelove Evrope nosili su velike amfore vina zajedno sa svojim mačevima i štitovima. Kada su bitke dobijene, vojnici su plaćeni zemljom, zamijenili su tada mačeve za plugove i zasadili vinovu lozu.

Tehnički gledano

Međutim, nisu Rimljani samo spravljali vino. Takođe su bili veoma upućeni u tipove tla, sadnju, orezivanje i postavljanje naslona, često njegujući vinovu lozu na drveću. Njihovo znanje nije se završilo samo u vinogradu. Vina su bistrili golubljim jajima i čuvali bolje berbe. Rimljane su čak, moglo bi reći njegovali priču o vinu. Danas pratimo mnoge njihove korake. Mnoge vinarije se odlučuju da se vrate fermentaciji u amforama, što je bila standardna praksa u Rimskom carstvu.

Uspon današnje vinske kulture
Amfore

U sjevernoj Roni (Rhône) vinari oživljavaju uništene vinograde koji su bili hvaljeni prije dva milenijuma, a zatim zapušteni nakon raspada Rimskog carstva, a njihova lokacija je na kraju zaboravljena.

Slično, vinogradima na padinama Vezuva koji su zatrpani prilikom erupcije vulkana i ovi doživljavaju novi život. Vođeni djelomično pisanjem Plinija Starijeg (Pliny the Elder) i arheologa, vinogradari su povratili parcele i koriste bogato vulkansko tlo. I dok William Younger u svojoj knjizi Bogovi, ljudi i vino iz 1966. smatra da je “smiješno” kada pisci iz 1. vijeka Columella i Plinije Stariji opisuju sadnju, đubrenje i kalemljenje prema mjesečevim fazama, zar to ne zvuči kao biodinamika.

Uspon današnje vinske kulture
Shutterstock

Kulturni kontekst – Uspon današnje vinske kulture

Najviše od svega, naš moderni stav prema vinu sličan je onom koji su imali stari Rimljani. Oni su to vidjeli kao univerzalno pravo, a ne kao prerogativ elite. Za njih je vino bilo zadovoljstvo, opuštanje i ritual. Rimski pjesnik Horacije ja zapisao: „da okončam životnu tamu i nevolje sočnim vinom“. Taj savjet je dobar i sada kao i tada. A možda ni vino, ako je u pitanju, nije toliko drugačije.

Naslov orginala: The Fall of Rome Led to the Rise of Today’s Wine Culture (Pad Rima doveo je do uspona današnje vinske kulture). Izvor: https://www.winemag.com/. Tekst: Nina Caplan. Objavljeno: 24.08.2021. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

9. Odgovor iz prethodnog posta: Netačno. Englesko spajanje na jezičak nije jedini način kalemljenja vinove loze. Tako imamo: A. Kalemljenje na zrelo (podloga i plemka iste debljine). 1. Kalemljenje u procjep, 2. Englesko spajanje na jezičak i 3. Kalemljenje na spavajući pupoljak. B. Kalemljenje na zrelo (podloga deblja od plemke): 1. Kalemljenje u poluprocjep i 2. Kalemljenje pod koru. C. Kalemljenje na zeleno (podloga i plemka iste debljine): 1. Prosto spajanje, 2. Kalemljenje u procjep i 3. Kalemljenje na budni pupoljak

10. U ovom postu: Tačno ili Netačno. Za proizvodnju bijelog vina koriste se samo sorte zelenožutih bobica (bijele sorte).