Novi akteri u sektoru vina

klima oiv vinarstvo

Novi akteri. Dolazeći iz različitih zemalja širom svijeta, grupa studenata Hochschule Geisenheim University posjetila je OIV kako bi istražila različite aspekte globalne vinogradarsko-vinarske oblasti i njenog međunarodnog upravljanja. OIV je ugostio 21 studenta sa Hochschule Geisenheim University. Sastanak za obogaćivanje znanja, gdje su se studentska pitanja fokusirala na to kako OIV djeluje i koji su ciljevi novog generalnog direktora za njegov petogodišnji mandat. U tom smislu, Pau Roca je ukratko predstavio o čemu će biti riječ u budućem strateškom planu OIV-a za period 2020-2024, navodeći tri glavna pravca: održivost, digitalizacija i poboljšanje usluga koje je OIV predložio svojim državama članicama. Zapravo, digitalizacija je u središtu pažnje novog generalnog direktora koji nastoji predvidjeti promjene i posljedice tehnologija kao što je blok sistem u sektoru vina.

Promocija umjerene potrošnje vina i njene autentičnosti kao proizvoda bio je drugi aspekt koje je naglasio Pau Roca. “U ekosistemu mora biti očuvan biodiverzitet. Isto važi i za mnoštvo malih vinarija u sektoru. Promocija ove raznolikosti ne dolazi samo od marketinga ili brendiranja. Moramo se usredotočiti na kulturni put razumijevanja potrošnje vina” .

Klimatske promjene – glavna briga

U današnje vrijeme, klimatske promjene su glavna briga i očigledno je bila tema na sastanku. Pau Roca je podsjetio da je sadnja loze i podizanje vinograda usmjereno na ljude: „sorte je stvorio čovjek“. Stoga, „sektor vina je veoma osjetljiv na klimatske promjene i nikada nije negirao ovaj problem“. U vezi sa ovom temom, generalni direktor će učestvovati na ceremoniji otvaranja “Climate Change Leadership – Solutions for the Wine Industry” (https://climatechange-porto.com/) skup će se održati u Portugalu, 6. marta 2019. godine, gdje će se produbiti ovo pitanje. Ovaj događaj, pod visokim pokroviteljstvom OIV-a, održaće forum na kojem ljudi iz industrije vina mogu raspravljati i dijeliti lična iskustva i praktična kratkoročna i dugoročna rješenja za ublažavanje posljedica promjene klime.

Pogledati i: https://ovinu.info/koliko-su-pouzdani-degustatori-vina-vinski-suci/

Izvor: http://www.oiv.int/en/oiv-life/;  Objavljeno: 22.02. 2019.; Naslov orginala: A meeting with the future actors of the wine sector;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: oiv, klima, digitalizacija