Otporne sorte vinove loze (PIWI)

sorta vinogradarstvo zastita loze

Otporne sorte vinove loze. U posljednje vrijeme mnogo se govori o grupi sorti vinove loze koje su definisane kao “otporne sorte vinove loze”.

To su sorte vinove loze koje pokazuju posebno visoku otpornost na gljivične bolesti. Ove sorte vinove loze stvarane su ukrštanjem u Francuskoj od 1880. do 1935. godine. Cilj je bio kombinovanje američkih loza otpornih na kriptogamne bolesti i filokseru sa evropskim sortama visokog kvaliteta. Ovo su sorte poznate pod nazivom PIWI (akronim za njemački Pilzwiderstandfähig, što znači otporan na kriptogamne bolesti). (Nerealizovani) cilj bio je stvaranje sorti bez podloge, odnosno “bez kalemljenja”. Međutim, nakon decenije selekcije, ovi hibridi su u svakom pogledu dio vrste “Vitis Vinifera”.

Najčešće bolesti loze

Najčešće bolesti vinove loze su plamenjača i pepelnica koje zahtijevaju redovnu upotrebu sredstava za zaštitu loze u vinogradima. Ove dvije gljivične bolesti, poput filoksere (parazita), nisu bile prisutne u Evropi, ali su uvežene u devetnaestom vijeku sa američkog kontinenta. Širenje ovih bolesti bilo je brzo, a slijedio je i napad filoksere, ozbiljno ugrožavajući evropsku vinogradarsku baštinu. Prisutnost ova dva kriptogama u našim vinogradima zahtijeva od 6 do 16 fitosanitarnih intervencija godišnje samo za smanjenje infekcija, koje bi, ukoliko su akutne, mogle dovesti do potpunog gubitka grožđa. Evropski statistički institut (EuroStat) utvrdio je da je vinogradarstvo grana poljoprivrede koja u okolinu ispušta daleko najveću količinu sredstava za zaštitu vinograda po hektaru.

Upotreba otpornih sorti vinove loze. Koristeći sorte vinove loze otporne na kriptogamne bolesti (PIWI sorte), vinogradari imaju mogućnost potpunog izbjegavanja fitosanitarnih tretmana. To ne znači da ne mogu nastati problemi druge prirode, poput pojave viroza ili insekata. Nadalje, ne može se isključiti da kriptogamne bolesti u budućnosti neće predstavljati mutacije koje bi mogle postati štetne i za PIWI sorte. Međutim, danas otporne sorte vinove loze nude najbolje rješenje za one koji traže vinogradarstvo bez fitosanitarnih zahvata. Vinogradarstvo bez hemikalija i izbjegavanje bezbrojnih prolaza traktora u redovima za obavljanje fitosanitarne pokrivenosti.

Postupak izbora otporne sorte vinove loze

Šema postupka selekcije otporne sorte prema gljivicama uključuje stvaranje hibrida, što dovodi do dobijanja sadnica iz sjemenki koje su zatim izložene gljivicama i konačno izbora otpornih sijanaca koji će se tada morati vrednovati sa enološkog stanovišta. Proces selekcije je stoga jako dug. Za sortu Regent, jednu od prvih sorti otporne na gljivice koja je puštena u proizvodnju, trebalo više od trideset godina. Proces je započeo 1967. godine, registracija je bila moguća tek 2001. godine.

Koje su to otporne sorte. Većina otpornih sorti (PIWI) njemačkog je porijekla jer je posljednjih godina Njemačka zemlja koja je najviše predana u stvaranju sorti vinove loze otpornih na gljivična oboljenja, a slijede je Austrija i Švajcarska. U Italiji, Veneto, Trentino-Alto Adige i Friuli-Venezia Giulia vode istraživanja o PIWI sortama, a projekti su vršeni od strane najpoznatijih istraživačkih centara za vinogradarstvo. Glavne otporne sorte vinove loze registrovane su u talijanskom registru u periodu od 2013. do 2015. i to su Bronner, Cabernet Carbon, Cabernet Cortis, Gamaret, Helios, Muscaris, Johanniter, Prior, Regent i Solaris. Ove su sorte dopuštene za vinifikaciju, ali još nisu upotrebljive za proizvodnju vina sa oznakom porijekla.

Pogledati i: https://ovinu.info/piwi-sorte-vinove-loze/

Naslov orginala: I Vitigni resistenti (PIWI).Izvor: https://www.quattrocalici.it/  Objavljeno: 04.07.2019. by Marcello Leder. Prevod: Dragutin Mijatović